21 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la izbucnirea Revoluției române din 1989, la București. Mitingul organizat de Ceaușescu, în actuala „Piață a Revoluției”, fiind scânteia care a declanșat evenimentele. Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli. Este începutul Revoluției la București.

 

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România.

 

Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu.

Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație;

România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

 

La fel ca în țările vecine, în anul 1989 majoritatea populației din România nu era mulțumită de regimul comunist.

Politica economică și de dezvoltare a lui Ceaușescu (inclusiv proiecte de construcții grandioase și un regim de austeritate menit să permită României să-și plătească întreaga datorie externă) era considerată responsabilă pentru penuria extinsă din țară; în paralel cu creșterea dificultăților economice, poliția secretă, Securitatea, era omniprezentă, făcând din România un stat polițienesc.

 

În martie 1989, o serie de activiști de frunte ai P.C.R. au protestat printr-o scrisoare împotriva politicii economice a lui Nicolae Ceaușescu („Scrisoarea celor șase”), dar la scurtă vreme, Nicolae Ceaușescu obține o victorie politică importantă: Republica Socialistă România reușește achitarea datoriei externe de circa 11 miliarde de dolari, cu câteva luni înainte de termenul pe care chiar dictatorul român îl preconizase.

 

1.În 1958, Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de–a V–a Republici Franceze.

Charles de Gaulle a fost un general și un politician francez.

În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez.

În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965.

Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.

 

2.În 1968 a avut loc lansarea navei cosmice „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 – 27 decembrie).

 

3.În 1969, un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

 

4.În 1971 a fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

 

 

5.În 1988, doi membri ai unei grupări radicale din Libia au făcut să explodeze cursa 103 Pan Am deasupra localității Lockerbie din Scoția, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene până în acel moment, soldată cu moartea a 270 de oameni.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...