La 21 august este marcată anual Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului, conform www.un.org.
Această zi internaţională a fost instituită în conformitate cu prevederile Rezoluţiei 72/165 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
Are rolul de a consolida eforturile depuse de Adunarea Generală, Comisia pentru Drepturile Omului şi Consiliul pentru Drepturile Omului pentru promovarea şi protejarea drepturilor victimelor actelor de terorism.
Prin instituirea Zilei internaţionale pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului, Adunarea Generală reafirmă promovarea şi protejarea drepturilor omului şi statul de drept la nivel naţional şi la nivel internaţional, drept condiţii esenţiale pentru prevenirea şi combaterea terorismului.
Strategia globală de combatere a terorismului, adoptată prin Rezoluţia 60/288, la data de 8 septembrie 2006, stipulează că dezumanizarea victimelor se numără printre condiţiile favorabile în ceea ce priveşte răspândirea terorismului, iar cea mai eficientă modalitate de combatere a terorismului are loc prin intermediul măsurilor care vizează respectarea demnităţii umane şi menţinerea statului de drept, potrivit www.un.org.
Principala responsabilitate pentru sprijinirea victimelor terorismului şi pentru a le ajuta să îşi menţină drepturile revine statelor membre ONU.
Naţiunile Unite exercită un rol important în sprijinirea statelor membre pentru implementarea Pilonului I şi IV din Strategia Globală de Combatere a Terorismului.
Adunarea Generală a revizuit Strategia de Combatere a Terorismului prin trei rezoluţii (66/282; 68/276; 72/284), urmărind astfel consolidarea rolului extraordinar pe care îl reprezintă victimele în combaterea terorismului şi în prevenirea extremismului violent, precum şi în ceea ce priveşte recunoaşterea şi păstrarea drepturilor lor umane.
21 AUGUST ÎN ISTORIE
1897: Chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874. Până în 1910 a fost etichetată ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.
1911: Pictura Mona Lisa de Leonardo da Vinci a fost furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată după două zile.
1945: Regele Mihai I a somat guvernul dr. Petru Groza să demisioneze. În urma refuzului primit, a hotărât să nu mai semneze decretele de legi („greva regală”).
1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.
1961: De la Galeria Națională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.
1965: Este proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.
[…] post 21 AUGUST ÎN ISTORIE appeared first on A7TV – Trăiește […]