8.5 C
București
luni, 8 martie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 21 APRILIE ÎN ISTORIE

21 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 21 aprilie, 753 î.e.n., Romulus punea piatra de temelie a Romei, oraş care de-a lungul istoriei avea să fie capitala unei monarhii, a unei republici şi a unui imperiu.

Ab urbe condita! Astfel a răsunat deasupra celor Şapte Coline, strigătul triumfător în latină care anunţa fondarea Romei în anul 753 î.e.n.

Conform miturilor Lumii Antice, Roma a fost întemeiată şi ridicată la rang de capitală în data de 21 aprilie 753 de către doi fraţi gemeni, cu atribute de semizei.

Este vorba evident de Romulus şi Remus.

Tot conform legendelor se pare că în decursul unei certe violente între cei doi, ceartă care avea ca obiect locul amplasării viitoarei aşezări, Romulus l-a ucis pe Remus, iar oraşul i-a preluat numele.

Foto Wikipedia

1.În 1535, fenomenul halou se observă deasupra Stockholmului și este descris în faimoasa pictură „Vädersolstavlan”.

Haloul (adesea numit aură) este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice.

Apare din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine.

Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt în altă parte și chiar în partea opusă a cerului.

Ele se pot forma, de asemenea, în jurul luminii artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheață numite „praf de diamant” plutesc în aerul din apropiere.

Foto Pixabay

2.În 1689, un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior.

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche) este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov.

Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înnegrit și a primit numele actual.

Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea.

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV.

Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România.

Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.

Foto Wikipedia

3.Pe 21 aprilie 1882, la Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între România și Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.

Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 și-a avut originea într-o răspândire a naționalismului în Peninsula Balcanică și în dorința Rusiei de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei, recăpătând supremația în Marea Neagră și încurajând mișcările politice de eliberare a popoarelor din Balcani de sub dominația otomană.

Ca rezultat al războiului, principatele România, Serbia și Muntenegru, fiecare state suverane de facto de mai mult timp, și-au proclamat oficial independența față de Imperiul Otoman.

După aproape cinci secole de dominație otomană (1396–1878), statul bulgar a fost reînființat cu numele de Principatul Bulgariei, între Dunăre și Munții Balcani (cu excepția Dobrogei de Nord dată României) și cu regiunea Sofiei, care a devenit noua capitală.

Congresul de la Berlin, din 1878, a permis, de asemnea, Austro-Ungariei să ocupe Bosnia și Herțegovina și Regatului Unit să primească Cipru, în timp ce Imperiul Rus a anexat sudul Basarabiei și regiunea orașului Kars.

Foto Wikipedia

4.Pe 21 aprilie 1960 se inaugurează orașul Brasilia, noua capitală federală a Braziliei (orașul a fost construit între anii 1957 și 1960 după planurile arhitectului Oscar Niemeyer și ale urbanistului Lucio Costa).

Brasília este capitala federală a Braziliei și sediul guvernului din Districtul Federal.

Administrativ, orașul este situat în Districtul Federal, care este în Regiunea Centru-Vest.
Din punct de vedere fizic, acesta este situat în Podișul Braziliei.

Are o populație de aproximativ 2.562.963 (3.716.996 în zona metropolitana), estimată de IBGE în 2008, ceea ce îl face al patrulea cel mai mare oraș din Brazilia.

Cu toate acestea, ca zonă metropolitană, el se clasează mai jos, pe locul șase.

Brasília este cel mai mare oras din lume care nu a existat la începutul secolului XX.

Brazilia are cel de-al cincea cel mai mare PIB dintre orașele din America Latină și al treilea din Brazilia. Veniturile medii pe cap de locuitor în oraș sunt de 62.000 R$ reali brazilieni (egal cu aproximativ 30.900 $ sau 23.000 €), este cel mai mare din Brazilia.

Foto Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

BUCURIA IUBIRII

BUCURIA IUBIRII - așa poate fi sintetizată atmosfera din familia Ilie, o familie iubitoare de Dumnezeu, de oameni și de muzică.   Încă din adolescență, Nuțica...

Hotărâre CMBSU: Închiderea restaurantelor în București

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a adoptat astăzi noi restricții în București, întrucât Capitala a intrat în scenariul roșu după ce...

Aeroportul Otopeni, dotat cu un sistem automat pentru verificarea documentelor

Un sistem automat pentru verificarea documentelor de călătorie a fost implementat în aeroportul Henri Coandă. Sistemul de tip ABC (Automated Border Control) permite autorităților...

Cum să fii numărul 1? O afacere românească transmisă din tată-n fiu

Farmec este o companie românească care “lucrează în slujba frumuseții”, fiind în prezent lider în rândul producătorilor de cosmetice din România. Produsele sale se...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?