8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 20 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

20 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

În fiecare an la 20 septembrie, Ziua Internaţională a Sportului Universitar se sărbătoreşte începând cu anul 2016. Proclamată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Ziua Internaţională a Sportului Universitar are scopul de a crea legături între universităţi şi comunităţile locale, sportul, activitatea fizică şi viaţa sănătoasă jucând în acest sens un rol principal, potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU), www.fisu.net.

 

În 2015, Federaţia Internaţională a Sportului Universitar a propus UNESCO să recunoască la nivel internaţional o zi dedicată sportului universitar. Propunerea a fost aprobată de statele membre UNESCO la cea de-a 38-a sesiune a Conferinţei generale de la Paris din noiembrie 2015, iar la 20 septembrie a fost declarată astfel Ziua Internaţională a Sportului Universitar.

Această dată coincide în majoritatea ţărilor din întreaga lume cu începutul anului universitar şi este, de asemenea, data primelor Campionate Mondiale Studenţeşti din 1924.

Prin dedicarea unei zile pe an universităţilor şi sportului, FISU, formată din 167 federaţii sportive universitare naţionale care reprezintă câteva sute de instituţii de învăţământ superior, îşi propune să atragă atenţia asupra rolului cheie pe care universităţile îl pot şi trebuie să îl joace pentru a face faţă provocărilor privind culegerea şi transmiterea cunoştinţelor, precum şi, mai ales, politica socială şi economică la nivel local, naţional şi internaţional, notează https://en.unesco.org/events/international-day-university-sport-0.

Sursa Google

20 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1459: Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

Sursa Wikipedia

 

1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

Sursa Google

 

1904: Frații Wright au rezolvat problemele de control al zborului obținând viraje controlate pe un circuit de 1,5 km, urmate de zboruri de cinci minute în săptămânile următoare.

Sursa Wikipedia

 

1968: Inaugurarea Uzinei de la Pitești, prima uzină de autoturisme din România.

Sursa Google

1974: Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m.

Sursa Wikipedia

1982: Are loc zborul inaugural al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11, în prezența oficialităților statului român.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...