20 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

1.În 1805, singura operă a lui Beethoven, Fidelio, are premiera în capitala Austriei, Viena. Fidelio este singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven. Fidelio este o dramă în două acte, după libretul german al lui Joseph Sonleithner, care ilustrează triumful dragostei asupra tiraniei. În catalogul creațiilor muzicale ale lui Beethoven, Fidelio este notată Op.(Opus) 72.

2.În 1820, vasul-balenieră Essex se scufundă în apele Americii Latine, după ce a fost lovit, în mod repetat, de un cașalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, Moby Dick.

3.Pe 20 noiembrie 1852 începe construcția clădirii Școlii Centrale de fete din București, care se va numi “Pensionatul Domnesc de fete”. Din 1890, școala funcționează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 și până în 1993 instituția se va numi “Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

4.În 1917 Ucraina este declarată republică.

5.Pe 20 noiembrie 1922 are loc conferința internațională de la Lausanne, în problema strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Se discută și semnează tratatul de pace cu Turcia, care recunoștea drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh. Insula nu mai există, fiind inundată la construirea barajului Porțile de Fier.

6.În 1940, România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei, în cel de-al doilea război mondial.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *