20 noiembrie este data la care începând din 1959 celebrăm drepturile copilului. Astfel, în 1959 UNICEF a emis Declarația Drepturilor Copilului, pentru ca în aceeași dată a anului 1989 să fie adoptată Convenția asupra Drepturilor Copilului de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite.
Mai mult de 180 de ţări ONU au adoptat astfel 20 noiembrie drept Ziua Universala a Drepturilor Copilului.
În România, din anul 2001 a început să funcționeze Linia verde pentru protecția copilului ( 0800-8-200-200 ), un serviciu telefonic gratuit de informare și consiliere, specializat pe domeniul protecției copilului și a familiei.
Solicitările apelanților la Linia Verde sunt preluate de către personal specializat format din psihologi, asistenți sociali și juriști.
Programul de funcționare al Liniei verzi pentru protecția copilului este de luni pana duminica intre orele 8.00 – 20.00.
ONU a recomandat tuturor statelor membre sa stabilească şi o zi dedicată copiilor. Cele mai multe ţări, inclusiv România, au ales data de 1 iunie pentru a marca Ziua Internationala a Copiilor.
1.În 1820 are loc scufundarea vasului-balenieră Essex, în apele Americii Latine, după ce a fost lovit în mod repetat de un cașalot.
Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, Moby Dick.
2.În 1852 începe construcția clădirii Școlii Centrale din București, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”
Din 1890, școala funcționează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 și până în 1993 instituția se va numi „Liceul Zoia Kosmodemianskaia”
3.În 1917 are loc prima mare bătălie de tancuri, la Cambrai în Franța, unde aproape 400 de tancuri, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.
4.În 1942, Alaska Highway se deschide oficial. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor.
Drumul face legătura între Dawson Creek, situat în provincia canadiană Columbia Britanică și Delta Junction în statul american Alaska.
5.Pe 20 noiembrie 1945 încep la Palatul de Justiție de la Nürnberg procesele împotriva a 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.
6.În 1952, Rudolf Slánský, Secretarul General al Partidului Cehoslovac și alți 13 lideri comuniști sau funcționari de rang înalt au fost acuzați și condamnați că ar fi participat la o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă.
Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară.
Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie 1952.
7.Pe 20 noiembrie 2003, Michael Jackson este arestat sub acuzația de molestare a unui copil.
8.În 2019, Prințul Andrew, Duce de York, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a, se retrage din toate atribuțiile publice în lumina acuzațiilor de viol, afirmând că asocierea sa cu miliardarul american Jeffrey Epstein care s-a sinucis în contextul în care era inculpat pentru agresiuni sexuale, a cauzat perturbări majore în activitatea familiei regale.