Home arhiva articole Ziua de azi 20 MARTIE ÎN ISTORIE

20 MARTIE ÎN ISTORIE

0
20 MARTIE ÎN ISTORIE
Sursa Pixabay

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie și a fost concepută și fondată de consilierul special al O.N.U, Jayme Illien, pentru a inspira și a promova mișcarea fericirii globale.

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.
Sursa Wikipedia
1.Pe 20 martie 1727 se stinge din viață Isaac Newton. Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și a creat bazele mecanicii clasice.
Sursa Wikipedia
2.În 1815, Napoleon I intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”.
Sursa Wikipedia
3.Pe 20 martie 1820 se naște Alexandru Ioan Cuza. Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Unirea Principatelor Române s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.
Sursa Wikipedia
4.În 1966, Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra. 5.Pe 20 martie 1995 a avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume. 6.În 1996, pe 20 martie, începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob. Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune este o boală mortală, cu acțiune neurodegenerativă la bovine, care provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului și măduvei spinării și provocând ochi roșii. În Regatul Unit, țara cea mai grav afectată, mai mult de 179000 de bovine au fost infectate și 4,4 milioane de sacrificate în timpul programului de eradicare.
Sursa Pixabay