duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 20 MARTIE ÎN ISTORIE

20 MARTIE ÎN ISTORIE

An de an, pe 20 martie, celebrăm, la nivel mondial, Ziua Internațională a Fericirii. Această zi a fost concepută și fondată de filantropul, activistul, omul de stat și consilierul special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.

 

Sursa Regina Maria

În 2011, Illien a adus ideea și conceptul de creare a unei noi zile globale de conștientizare, Ziua Internațională a Fericirii, către înalții funcționari ai Națiunilor Unite.

Illien a organizat cu succes campania de a uni o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține conceptul de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale de observare ca Ziua Internațională a Fericirii.

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie.

Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.

Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual pe data de 20 martie.

Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale[1], acest eveniment apărând în anul 1998.

În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”

 

Sursa ABC News Transilvania

 

20 MARTIE ÎN ISTORIE

1815: Napoleon I intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”

Sursa Wikipedia

 

1820: Se năștea Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România.

Sursa Wikipedia

 

1852: Romanul Coliba unchiului Tom, scris de prozatoarea americană, Harriet Beecher Stowe, a văzut pentru prima dată lumina tiparului.

Sursa Wikipedia

 

1886: Se năștea George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român.

Sursa Wikipedia

 

1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei.

Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.

Sursa DoR

 

1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.

Sursa Wikipedia

 

1996: Începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.

Sursa Hotnews.ro

 

2000: A fost inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.

Sursa EVZ.ro

 

2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții, Statele Unite și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...