Home arhiva articole Ziua de azi 20 MAI ÎN ISTORIE

20 MAI ÎN ISTORIE

0
20 MAI ÎN ISTORIE
Sursa Pixabay

Astăzi este Ziua internațională a metrologiei.

La 20 mai 1815, în Franţa era semnată ‘Convenția Metrului’. Nevoia de a face măsurători exacte rămâne la fel de necesară şi în zilele noastre. Ştiinţa metrologiei ne asigură o lume fără eroare și incertitudine. Ziua internaţională a metrologiei recunoaşte şi celebrează contribuţia tuturor experţilor care lucrează permanent în domeniul măsurătorilor.
Sursa Pixabay
  1.Pe 20 mai 1506 se stinge din viață Cristofor Columb, navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.
Sursa Wikipedia
2.În 1799, pe 20 mai se naște Honoré de Balzac, romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez. El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic. Apreciat de critica literară, Gérard Gengembre, G. Vannier, cât și de filozofi sau eseiști ca Alain, Albert Béguin el a fost caracterizat drept un autor vizionar. În cultura română a avut doi admiratori de valoare, G.Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul Enigma Otiliei și de Mircea Eliade, care, în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrării. Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categorii deja existente, aparte.
Sursa Wikipedia
3.În 1865 a fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian. Petre S. Aurelian a fost un economist, agronom, om politic român, membru titular din 1871 al Academiei Române și președinte al acesteia între anii 1901 – 1904. Petre S. Aurelian a fost, de asemenea, prim-ministru al României în perioada 2 decembrie 1896 – 12 aprilie 1897.
Sursa Wikipedia
4.În 1927 Charles Augustus Lindberg, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan. Charles Augustus Lindberg, cunoscut și ca „Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau „The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru realizarea unui zbor transatlantic fără escală de la New York la Paris în 1927. Conform unor opinii, Lindbergh și-ar fi stricat enormul renume pe care l-a cucerit datorită performanțelor sale de aviator, prin implicarea puternică în mișcarea menită să împiedice intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al doilea război mondial. După alte opinii, Lindbergh ar fi dovedit patriotism și deosebit curaj prin susținerea unei cauze pe care el o considera justa în ciuda pierderii suportului publicului.
Sursa Wikipedia
5.În 1960, filmul La Dolce Vita regizat de Federico Fellini primește Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Actrița Anita Ekberg devine populară cu scena de film din Fântâna din Trevi.
Sursa Wikipedia
6.Pe 20 mai 2005, la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”. Bazat pe un caz real, scenariul scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar (Lăzărescu Dante Remus, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit. Filmul a fost clasificat ca tragicomedie și comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie.
Sursa Wikipedia