8.5 C
București
marți, 28 iunie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 20 MAI ÎN ISTORIE

20 MAI ÎN ISTORIE

În urmă cu 16 ani, pe 20 mai 2005, la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”

 

Sursa Altcine

Moartea domnului Lăzărescu este un film românesc regizat de Cristi Puiu în 2005.

Bazat pe un caz real, scenariul scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar (Lăzărescu Dante Remus, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp.

Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit.

Filmul a fost clasificat ca tragicomedie și comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie.

A fost premiat multiplu, cea mai importantă distincție fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).

Un Certain Regard este una din secțiunile permanente ale Festivalului Internațional de Film de la Cannes, introdusă în 1978 și dotată cu premiul său cu același nume, Premiul Un Certain Regard.

Se desfășoară în Sala Debussy (Salle Debussy), în paralel cu competiția pentru câștigarea premiului cel mare, Palme d’Or.

Această parte a festivalului a fost creată în 1978 de Gilles Jacob. În fiecare an, prezintă un grup de filme având stiluri și viziuni variate sub exprimarea generală de “originale și diferite,” pentru opere care „luptă” pentru recunoaștere internațională.

 

Sursa IceNews

 

 

20 MAI ÎN ISTORIE

1873: Comerciantul de țesături Levi Strauss și croitorul Jacob Davis au brevetat pantalonii confecționați din denim albastru cu ținte de cupru, așa-numiții blugi.

Sursa Playtech

1875: A fost semnată, la Paris, “Convenția Metrului”, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

Sursa Ieftindabun

1883: Krakatau începe să erupă; vulcanul va exploda trei luni mai târziu, omorând peste 36.000 de oameni.

Sursa Discovery

1920: S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi.

Sursa calendar evenimente cluj

1989: Masacrul din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.

Sursa Stirile protv

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Marcel Ciolacu: ”Plafonarea rămâne singura soluție”

Franța și America se numără printre țările care au plafonat prețul masiv la carburanți, măsură văzută de anumiți politicieni români ca fiin comunistă. Acest...

Președintele României, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această...

Reacția MAE la amenințările lui Medvedev

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat...

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...