vineri, decembrie 1, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 20 IULIE ÎN ISTORIE

20 IULIE ÎN ISTORIE

Pe 20 iulie românii aniversează Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, are loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

Monumentul va fi survolat de aeronave militare din dotarea Forţelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, aeronave civile din dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi Aeroclubului României din subordinea Ministerului Transporturilor, o aeronavă de transport pasageri din dotarea Tarom, aeronavele echipei independente de acrobaţie aeriană Iacării Acrobaţi, precum şi aeronave civile din dotarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, notează volumul ″Calendarul Tradiţiilor Militare”.

 

1.În 1514, în urma înfrângerii răscoalei țărănești condusă de el, Gheorghe Doja a fost torturat și executat din ordinul lui Ioan Zapolya.

Gheorghe Doja a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ din anul 1514 care-i poartă numele.

Papa Leon al X-lea a chemat la o cruciadă antiotomană care nu a fost dusă la îndeplinire.

În anul 1513, Doja a fost însărcinat cu organizarea unui corp de oaste secui, care să participe la cruciadă.

Oastea organizată pentru cruciadă s-a transformat într-o oaste de răsculați pe teritoriul Ungariei și Transilvaniei, sub conducerea lui Gheorghe Doja.

Gheorghe Doja se remarcase anterior ca bun ofițer în războaiele antiotomane.

Proclamarea cruciadei de către papa Leon al X-lea a dus prin recrutarea țăranilor maghiari, slovaci, sârbi, croați, români și secui ca soldați, la un conflict de interese cu marea nobilime din Ungaria și Transilvania, care dorea să-i rețină pe țărani pe propriile domenii.

Prin participarea la cruciadă țăranii sperau sa-și îmbunătățească greaua situație economică, în ipoteza unei campanii reușite în fața turcilor.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1927, prințul Mihai, devine, la numai 5 ani, rege al României, în urma decesului bunicului său, Regele Ferdinand I.

Mihai I a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI.

Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

Sursa Wikipedia

 

3.În 1944, Adolf Hitler supraviețuiește atentatului din 20 iulie, o încercare de asasinat condusă de colonelul Claus von Stauffenberg.

Atentatul din 20 iulie 1944 a fost o tentativă de asasinare a dictatorului Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, care ar fi trebuit să fie urmată de Operațiunea Walküre, prin care complotiștii urmau să-și asigure controlul asupra țării.

Conducătorul operațiunii a fost colonelul Claus von Stauffenberg, care făcea parte din statul major al Armatei de Rezervă, funcție care îi permitea să aibă acces la sala de raport a lui Hitler.

Atentatul din 20 iulie 1944 din Adăpostul lupului a fost punctul culminant al acțiunilor rezistenței germane, care încercase de mai multe ori fără succes să răstoarne regimul nazist.

Eșecul complotului a dus la arestarea a peste 5.000 de oameni și la executarea a aproximativ 200 dintre ei, practic la zdrobirea rezistenței.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1944, la Bombay, India, autoritățile anunță o epidemie holerică care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire.

Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1969, Apollo 11 realizează cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniștii.

Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin devin primii oameni care vor merge pe Lună, aproape 7 ore mai târziu.

Programul Apollo a fost o serie de zboruri spațiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn 5, între anii 1961 și 1975.

Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv „aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970”.

Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...