duminică, februarie 25, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 20 IANUARIE ÎN ISTORIE

20 IANUARIE ÎN ISTORIE

Pe 20 ianuarie 2021 se împlinesc 7 ani de la tragicul accident aviatic din Munții Apuseni. Un avion YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander, care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, situat la limita dintre județele Cluj și Alba.

 

Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant și Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta la acel moment o echipă de cinci cadre medicale de la București la Oradea.

 

 

Sursa Google

În acest accident au murit comandantul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și cei patru medici au fost răniți.

Raportul final elaborat de către autoritatea națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă și comunicat la 19 octombrie 2015, a relevat că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor.

Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.

Sursa Google

Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, care activitate s-a desfășurat cu întârziere, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile.

Ca efect, câteva dintre persoanele cu funcții de conducerea în structurile responsabile pentru căutarea și salvarea victimelor și-au dat demisia sau au fost eliberate din funcție.

***

1368: Prima mențiune documentară a orașului Slatina într-un act oficial al lui Vladislav I Vlaicu, care acordă scutire de vamă negustorilor brașoveni la trecerea peste râul Olt.

Sursa Wikipedia

 

1841: Britanicii ocupă Hong Kong-ul.

Hong Kong este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta Fluviului Perlelor și de Marea Chinei de Sud.

Sursa Wikipedia

În 1842, Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Hong Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.

În 1898, Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.
Harta Hong Kong-ului

De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Hong Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori.

 

1880: A apărut, la București, revista „Literatorul”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

Sursa Wikipedia

 

1887: Senatul Statelor Unite permite Marinei să închirieze Pearl Harbor ca bază navală.

Sursa Wikipedia

Pearl Harbor este un golf de pe insula Oahu, Hawaii, Statele Unite ale Americii. Cea mai mare parte a portului și a terenurilor din vecinătate formează o bază navală a Statelor Unite, unde este staționată Flota Pacificului a Marinei Americane (engleză U.S. Pacific Fleet).

Atacul Japoniei asupra bazei de la Pearl Harbor la 7 decembrie 1941 a determinat intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Atacul conceput de amiralul Yamamoto a fost inspirat de atacul englez asupra navelor italiene din portul Taranto.

 

Sursa Wikipedia

1905: Podul egiptean din Sankt Petersburg utilizat atât de către pietoni cât și de căruțe trase de cai, s-a prăbușit atunci când un escadron de cavalerie l-a traversat.

Toți cei 60 de soldați căzuți în râul Fontanka au fost salvați însă câțiva cai s-au înecat.

 

Structura actuală a podului, care încorporează sfincși și multe alte detalii ale podului construit în secolul XIX, a fost finalizată în 1955.

 

1942: SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.

Sursa Wikipedia

 

1950: Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv la Ierusalimul de Vest, împreună cu instituțiile centrale și ale administrației de stat.

Sursa Wikipedia

 

Statele lumii nu recunosc acest act și își mențin misiunile diplomatice la Tel Aviv.

 

 

 

2016: NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au anunțat că anul 2015 a fost cel mai cald an din istorie de la începutul înregistrărilor meteorologice în 1890.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...