8.5 C
București
sâmbătă, 4 aprilie 2020
Acasă Articole Noutăți 20 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

20 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Ziua Mondială a Justiţiei Sociale este marcată anual la 20 februarie.

Marcarea acestei zile este menită să contribuie la consolidarea eforturilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru eradicarea sărăciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitatea între sexe şi accesul la bunăstarea socială şi la justiţie.
Adunarea Generală a ONU recunoaște că dezvoltarea socială și justiția socială sunt indispensabile pentru realizarea și menținerea păcii și securității în interior și între națiuni.

1.În 1816, Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini debutează la „Teatro Argentina”, cu un fiasco. Gioacchino Rossini adica Giovacchino Antonio Rossini a fost unul dintre cei mai aclamați și mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită, în timpul vieții sale. Aceasta se datorează frumuseții melodiilor, strălucitoarelor și optimistelor arii, pline de vervă și ironie, care se află din abundență în creația sa. Întrucât tatăl său cânta mereu în fanfara municipală, micul Gioacchino a fost antrenat de la o vârsta fragedă în aceasta.


2.În 1849, împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o Constituție prin care se recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată (4 februarie – 4 martie 1849).


3.Pe 20 februarie 1922 a avut loc, la București, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad. Regina Maria a Iugoslaviei cunoscută și ca Regina Marija a fost soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei. S-a născut în familia regală a României, dobândind prin naștere titlurile de principesă a României și principesă de Hohenzollern-Sigmaringen. Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prințului Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fiul Reginei Victoria, iar tatăl Mariei era principele moștenitor Ferdinand al României. În familie era numită Mignon, spre a fi deosebită de mama sa.


4.În 1938, pe 20 februarie a debutat, la postul de radio București, Maria Tănase, cea care va deveni simbolul cântecului popular românesc. Maria Tănase a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga în anul 1938.


5.În 1938 a fost decretată o nouă Constituție, promulgată la 27 februarie 1938, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea (1930–1940) și sfârșitul regimului parlamentar.


6.Pe 20 februarie 2006 a fost inaugurată Low Racoviță, prima stație românească din Antarctica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Ordonanța Militară 7 – Încă un oraș în carantină

Ministerul de Interne a adoptat, sâmbătă, Ordonanța Militară 7 care prevede intrarea orașului Țăndărei în carantină, interzicere zborurilor spre și dinspre zonele roșii (Italia,...

”Gripa Spaniolă” – cea mai devastatoare epidemie din istorie

O pandemie este o epidemie extinsă la o scară largă, ce trece de graniţele internaţionale şi afectează, de obicei, un număr mare de oameni,...

OBLIGATORIU, de luni, într-un oraș din România!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în...

4 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o...

COMENTARII RECENTE