Pe 20 august 1864 se năștea Ion I. C. Brătianu, politician român, prim-ministru al României.
Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu a fost un om politic, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă.
A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal.
De formație inginer, Ionel Brătianu nu a profesat, ci s-a dedicat vieții politice, fiind cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei băieți ai liderului liberal Ion C. Brătianu.
Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri —mai mult decât oricine altcineva —, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe.
A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova.
În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923.
Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influență disproporționată asupra monarhului, impunând acestuia opțiunile sale politice.
În criza dinastică determinată de renunțarea principelui moștenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moștenitor Carol de la succesiunea tronului.
Când regele Ferdinand I a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai.
În același an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Național Liberal.
1.În anul 917 are loc Bătălia de Acheloos.
Țarul Simeon I al Bulgariei înfrânge decisiv o armată bizantină.
Simeon (sau Simon) I cel Mare a fost un domnitor al Bulgariei între 893 și 927, în timpul Primului Imperiu Bulgar.
Campaniile reușite ale lui Simeon împotriva Bizanțului, maghiarilor și sârbilor au condus Bulgaria la cea mai mare extindere teritorială a sa din toate timpurile, transformând-o în cel mai puternic stat din vremea respectivă din Europa răsăriteană.
Domnia sa a coincis în același timp cu o perioadă de prosperitate culturală și deschidere, numită ulterior „Epoca de Aur” a culturii bulgare.
2.În anul 1000 este întemeiat statul maghiar de Sfântul Ștefan.
Astăzi, ziua de 20 august este sărbătorită ca zi națională în Ungaria.
Ștefan I al Ungariei a fost un rege al Ungariei, considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene.
Este venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă.
3.În 1791, navigatorul danez Vitus Jonas Behring a descoperit Alaska.
Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord.
A devenit cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 și 1959.
Numele „Alaska” provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând „țară mare”, „continent”, sau „pământ mare”.
Este străbătută de fluviul Yukon.
În 1867, Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii teritoriul Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari.
4.În 1940, Leon Troțki, creatorul Armatei Roșii și tovarăș al lui Lenin în Revoluția bolșevică a fost asasinat în Mexic unde fusese exilat de Stalin.
Lev Davidovici Troțki, născut Léiba sau Leib Bronștéin, a fost un revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina.
El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare.
A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului.
În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică.
A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.
5.În 1968, pe 20 august, pe poarta uzinei de la Colibași (Pitești) a ieșit primul autoturism românesc, Dacia 1100.
Dacia 1100 a fost primul model de autoturism produs de producătorul român Automobile Dacia S.A., fiind o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault 8.
Între 1968 și 1971 au fost produse 37.546 de autoturisme.