sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 2 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

2 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

La 2 septembrie 1945 s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial.
În această zi, la bordul vasului de război american USS Missouri, ancorat în Golful Tokyo, a fost semnat Actul Capitulării ultimului aliat al Germaniei naziste – Japonia.

 

Al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Germania hitleristă a atacat Polonia. Cu acest punct de vedere nu sunt de acord istoricii chinezi.

Încă din 1931, Japonia a ocupat China de Nord-Est, care pe atunci se numea Manciuria. Peste şase ani a început un război de amploare, care până în 1939 a răpit vieţile a 20 de milioane de soldaţi şi oameni paşnici din China. Planurile militariştilor japonezi erau ample, menţionează istoricul rus Anatoli Koşkin.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, la înfrângerea maşinii japoneze de război pe teatrul de război din Pacific, rolul principal l-au jucat trupele şi flotele aliaţilor anglo-americani.

Însă războiul s-a încheiat acolo unde a început – Manciuria. În august 1945, după ofensiva Armatei Roşii a fost învinsă puternica armată din Kwantung.

Încă înainte de încheierea luptelor, împăratul japonez Hirohito declara: „Acum, când în războiul împotriva noastră a intrat şi Uniunea Sovietică, continuarea rezistenţei reprezintă o ameninţare la adresa bazelor imperiului nostru”.

Victoria ţărilor din coaliţia antihitleristă asupra Germaniei naziste şi Japoniei militariste a determinat în mare evoluţia postbelică a umanităţii, menţionează Aleksandr Ciubarian, directorul Institutului de Istorie Generală din Rusia.

„Victoria a demonstrat că ţările care se deosebesc una de alta din punct de vedere ideologic şi politic în situaţii extreme pot să ajungă la o înţelegere dacă există un pericol comun. Este o lecţie pentru actuala luptă împotriva extremismului. Se poate ajunge la o înţelegere de a lupta în comun”.

Sursa Google

2 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1666: A izbucnit Marele incendiu din Londra, care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul; în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.

Sursa Wikipedia

 

1848: A treia Adunare națională de la Blaj (60.000 de participanți) declară că nu recunoaște „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage.

Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

Sursa Wikipedia

1943: Antonescu și Hitler se întâlnesc în Germania pentru reconfirmarea alianței dintre cele două țări.

Sursa Google

1991: Naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean, a blocat Canalul Sulina în dreptul comunei Partizani.

Sursa Google

1995: S-a deschis la Cleveland, statul Ohio, Muzeul „Rock and Roll of Fame”, închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock.

Sursa Wikipedia

2002: Specialiștii Institutului Clinic Fundeni au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...