2 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 166 de ani de la moartea poetului, compozitorului, muzicologului și culegătorului de folclor, Anton Pann.

Anton Pann a fost un poet român de origine bulgară, poate aromână, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist, compozitor al muzicii imnului național al României.

A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.

Anton Pann a fost cel care a pus pe muzică versurile poeziei „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu prin 1842.

Gheorghe Ucenescu, elev al lui Anton Pann și unul din admiratorii acestuia, ne relatează cum în casa poetului Andrei Mureșanu din Brașov, unde se întâlneau Nicolae Bălcescu, Ion Brătianu, Gheorghe Magheru, Cezar Bolliac și Vasile Alecsandri, cu toții fiind în căutarea unei melodii pentru poezia „Un răsunet”, cel care a găsit melodia „veche, tărăgănată”, dar devenită atât de vibrantă în posterioritate, a fost Anton Pann.

Vorbind despre poetul Andrei Mureșanu și despre poezia „Un răsunet” („Deșteaptă-te, române!”), George Călinescu numește această poezie „Marseilleza română”, iar pe Anton Pann îl consideră „acel Rouget de Lisle român”, comparându-l cu Claude Joseph Rouget de Lisle (1760-1836), ofițerul francez care a compus Marseilleza, imnul Revoluției franceze de la 1789.

 

1.În 1439, statele generale, reunite deja din octombrie, la Orléans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța.

Această decizie a declanșat revolta nobililor francezi: Praguerie (1440).

Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, «taille», care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez.

Delegația i-a acordat regelui Carol al VII-lea permisiunea de a ridica „taxa” în fiecare an.

Acest impozit anual nu va fi abolit decât odată cu Revoluția Franceză.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1570 are loc incendiul care s-a întins din Olanda până în Jütland (Iutlanda), în care au fost transformate în cenușă peste 100 000 de locuințe.

Iutlanda este o peninsulă în Europa de Nord, formată din partea neinsulară a Danemarcei și partea nordică a Germaniei, despărțind Marea Nordului de Marea Baltică. Este un teren în general plat, cu mici dealuri.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1721, Țarul Petru cel Mare este proclamat împărat al tuturor Rusiilor.
Petru I a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie) 1682 până la moartea sa.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1784 a izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc.

Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.

A izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1814, în Anglia, periodicul londonez, The Times, este primul care folosește tiparnița în editarea sa.

The Times este cel mai vechi ziar din Marea Britanie, înființat în anul 1785 sub numele de The Daily Universal Register.

Ziarul este tipărit zilnic (mai puțin duminica) începând cu anul 1788.

Cotidianul este completat de The Sunday Times, care este tipărit doar duminica.

The Times este deținut de compania News Corporation.

În luna mai 2008, tirajul ziarului era de 626.401 exemplare pe zi.

Sursa Wikipedia

 

6.În 1947, ziaristul Howard Hughes face zborul de probă a celui mai mare hidroavion din lume, „Hercules”, proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...