joi, iulie 18, 2024

2 MAI ÎN ISTORIE

Pe 2 mai, începând din 2005, celebrăm Ziua Naţională a Tineretului. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004 de 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare.

La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind și Camera decizională.

Așa se face că, un an mai târziu, 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului.

La nivel mondial, tinerele generaţii sunt sărbătorite la 12 august.

Foto Pixabay

1.În 1536, regina Anne Boleyn a Angliei, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.

Anne Boleyn a fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, cu care s-a căsătorit în ianuarie 1533, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de Caterina de Aragon.

Foto Wikipedia

2.În 1635, pe 2 mai, la Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale.

Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse.

Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.

Foto Pixabay

3.În 1960, Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce executarea hotărârii a fost amânată de opt ori.

Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea, pentru că persistă îndoielile asupra făptașului.

4. Pe 2 mai 1968 se lansează cel de-al doilea program al Televiziunii Române, TVR 2.

5.În 1989, Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.

Cortina de fier este o sintagmă des folosită pentru a desemna linia de demarcație în Europa între Europa Occidentală și Europa Răsăriteană, din perioada Războiului Rece.

Foto Wikipedia

6.În 2011 teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin a fost liderul și capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca cea mai mare organizație teroristă din lume.

Guvernul Statelor Unite ale Americii l-a numit pe Osama bin Laden ca prim suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York.

foto Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...