miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 2 IUNIE ÎN ISTORIE

2 IUNIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 199 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu.
Ion C. Brătianu a fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, fratele lui Dumitru C. Brătianu.

A fost membru de onoare (din 1888) al Academiei Române.

Ion C. Brătianu s-a născut în anul 1821 și a fost fiul lui Constantin „Dincă” Brătianu și al Anei Brătianu (n. Tigveanu).

A urmat cursurile primare la Pitești avându-l ca dascăl pe Nicolae Simonide.

A intrat în armata munteană în 1838 și a vizitat Parisul pentru a studia.

Întors în Muntenia, a luat parte, împreună cu prietenul său, C.A. Rosetti și alți politicieni proeminenți, la rebeliunea română din 1848, fiind prefect al poliției în guvernul provizoriu al acelui an.

După restaurarea rusească și otomană, la puțin timp după aceea, s-a mutat în exil, refugiindu-se la Paris, dorind să influențeze opinia publică franceză în favoarea uniunii propuse și autonomia principatelor dunărene.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1880, guvernul SUA recunoaște independența de stat a României.

Sursa Wikipedia

2.Pe 2 iunie 1896, Guglielmo Marconi primește patentul pentru noua sa invenție: radioul

Guglielmo Marconi a fost un inginer și fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir și al antenei de emisie legate electric la pământ (unde radio), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

Radio a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care prin natura lor sunt unde electromagnetice.

Tot „radio” se mai numește și aparatul receptor corespunzător. Azi se transmit prin radio (unde radio) o largă gamă de semnale diferite, inclusiv imagini mișcătoare (televiziune) și fluxuri enorme de date.

Undele radio călătoresc prin aer și pot trece prin cele mai multe corpuri nemetalice inclusiv corpul omenesc.

De foarte multă vreme omul a fost nevoit să transmită informații la distanțe mari.

În antichitate semnalele cu ajutorul focului constituiau singura cale de comunicare la mari distanțe; așa s-a aflat de exemplu despre căderea Troiei sau a Ierusalimului.

Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guglielmo Marconi, un inventator italian care activa în Anglia.

Fizicianul croat din America Nikola Tesla a contribuit în mod esențial, pe lângă alți câțiva inventatori, la crearea primului aparat radio (precum și la alte multe invenții din domeniul electrotehnicii).

El a construit un sistem care putea transmite și primi semnale radio de la o distanță de aproape 3 km.

În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată; în 1907 el a recepționat prima dată un semnal radio din Canada, și anume semnul „x” din Codul Morse.

Sursa Wikipedia

3.În 1897, Mark Twain răspunde zvonurilor privind moartea sa spunând, în „New York Journal”: „Știrea despre moartea mea a fost o exagerare”

Mark Twain a fost un scriitor, publicist, antreprenor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și cerșetor, Aventurile lui Huckleberry Finn și Un yankeu la curtea regelui Arthur.

În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul și buna sa dispoziție, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume.

La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme.

În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziția Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain.

S-a bucurat de prietenia mai multor celebrități, între care autorul și criticul literar William Dean Howells, politicianul și autorul Booker T. Washington, inginerul și inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller și magnatul Henry Huttleston Rogers.

Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost „părintele literaturii americane”.

Sursa Wikipedia

4.În 1918, ziua de 2 iunie a fost numită Black Sunday („Duminica neagră”).

Atunci au fost scufundate 6 nave americane, de către submarinul german U 151
Carolina a fost un vapor de pasageri american, care a fost lansat la apă pe data de 30 ianuarie 1896.

El a fost scufundat la 2 iunie 1918 de submarinul german U 151.

Ziua scufundării lui a fost numită de americani Black Sunday („Duminica Neagră”), deoarece același submarin a scufundat aproape de coasta statului New Jersey, în 12 ore, 6 vapoare americane.

Sursa Wikipedia

5.În 1924, Congresul din SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.

Sursa Pixabay

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...