2 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru abolirea sclaviei este marcată în fiecare an pe 2 decembrie. La această dată a fost adoptată Rezoluţia 317(IV) din 1949 de către Convenţia Naţiunilor Unite pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării prin prostituţie, potrivit site-ului un.org.

Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, munca în rândul copiilor, căsătoriile forţate, recrutarea forţată a copiilor pentru folosirea lor în conflictul armat.

 

ONU atrage atenţia asupra faptului că sclavia nu este o relicvă istorică.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, mai mult de 40 de milioane de oameni din toată lumea sunt victime ale sclaviei moderne.

Deşi fenomenul sclaviei moderne nu are o definiţie legală, acesta este folosit ca termen umbrelă pentru a acoperi practici precum munca forţată, căsătoriile forţate sau traficul de persoane.

Aceste fenomene se referă la acele situaţii în care exploatarea unei persoane nu poate fi contracarată ca urmare a ameninţărilor, violenţei, coerciţiei, sau abuzului de putere, scrie site-ul https://www.un.org/.

 

 

1.În 1804, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împărat al Francezilor în Catedrala Notre-Dame din Paris (1804-1814) de către papa Pius al VII-lea.

 

 

 

 

2.În 1805 are loc bătălia de la Austerlitz. Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I, într-o bătălie desfășurată în estul Cehiei de astăzi, lângă actualul oraș Brno.

 

 

 

3.În 1852, Napoleon al III-lea devine Împărat al Franței.
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

 

 

 

4.În 1861 era emis firmanul prin care se recunoștea dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România.

Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative.

Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

În anul 1866, o largă coaliție a partidelor vremii, cunoscută sub denumirea de Monstruoasa Coaliție din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, l-au forțat pe Alexandru Ioan Cuza să abdice.

 

 

5.În 1901, King Camp Gillette a inventat primul aparat de ras de siguranță cu lama care îi poartă numele.

 

6.În 1915, Albert Einstein publică teoria relativității generalizată.
Teoria relativității reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generală.


Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice.

 

Când doi observatori examinează configurații diferite, și anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

 

7.În 2015, 14 persoane au fost omorâte într-un atac terorist la San Bernardino, California, Statele Unite.

Este cel mai grav atentat de pe teritoriul SUA după cel din 11 septembrie 2011.

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...