8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 19 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

19 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 septembrie este aniversată Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. În 1916, în timpul manevrei de la Flămânda, executată de Armata 3-a, a fost doborât primul avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, conform www.mapn.ro.

 

Primele unităţi specializate ale Armatei Române în lupta contra aeronavelor datează din 1916, anul apariţiei artileriei antiaeriene ca tip de armă distinct, cu rol, misiuni şi structură specifice. La 15 august 1916, a fost înfiinţat Corpul Apărării Antiaeriene având ca obiectiv apărarea Capitalei, conform www.forter.ro.

Dată fiind importanţa folosirii în luptă a mijloacelor de atac din aer şi de apărare împotriva acestora, această armă a cunoscut o evoluţie rapidă, prin dotarea Corpului Apărării Antiaeriene cu mijloace noi, prin stabilirea obiectivelor militare şi civile care impuneau apărare antiaeriană şi prin repartizarea mijloacelor în funcţie de importanţa strategică a obiectivelor de interes deosebit.

Artileria antiaeriană a participat, în cadrul Armatei Române, la luptele Primului Război Mondial, în Capitală şi în împrejurimi, pe Valea Prahovei, în Dobrogea, în Braşov, Turnu Severin, în campaniile din Est şi din Vest.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus schimbări majore privind organizarea, înzestrarea şi întrebuinţarea în luptă a artileriei antiaeriene, determinate de evoluţia şi de rolul tot mai importante ale capabilităţilor aeriene ale adversarului.

Dezvoltarea acestei arme a continuat în perioada postbelică. A fost nevoie de o adaptare ulterioară contextului geopolitic post-război rece.

După integrarea României în NATO, în 2004, apărarea antiaeriană a cunoscut un rol aparte în ansamblul de apărare colectivă al Alianţei Nord Atlantice, unităţi specifice ale Armatei Române participând la exerciţii comune cu state aliate şi partenere.

Sursa Google

19 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie.

Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înălțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălțat la 5 iunie 1783.

Sursa Wikipedia

 

1946: Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

Sursa Wikipedia

1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

Sursa Wikipedia

 

1985: Un cutremur de 8,1 pe scara Richter lovește orașul Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniți și 95.000 au rămas fără locuință.

Sursa Google

 

1995: The Washington Post și The New York Times au publicat pentru prima oară Manifestul teroristului Ted Kaczynski.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...