Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene este marcată la 19 septembrie, dată la care, în 1916, în timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata 3, a fost doborât primul avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, şi nu cu tunuri terestre adaptate, potrivit www.mapn.ro.
Primele entităţi specializate din structura Armatei Române în lupta contra aeronavelor datează din 1916, anul apariţiei artileriei antiaeriene ca tip de armă de sine stătător, cu rol, misiuni şi structură specifice.
În acest sens, la 15 august 1916, a fost înfiinţat Corpul Apărării Antiaeriene având ca obiectiv apărarea Capitalei, conform www.forter.ro.
Având în vedere necesitatea folosirii în luptă a mijloacelor de atac din aer şi de apărare împotriva acestora, această armă a cunoscut o evoluţie rapidă, prin dotarea Corpului Apărării Antiaeriene cu mijloace noi, prin stabilirea obiectivelor militare şi civile ce necesitau apărare antiaeriană şi prin repartizarea mijloacelor în funcţie de importanţa strategică a obiectivelor de interes deosebit.
1.În 1783 a fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie.
Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile.
Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.
2.În 1863, în cadrul Războiului Civil American, armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei în bătălia de pe Chickamauga.
Războiul Civil American, deseori denumit Războiul de secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud a fost un conflict politic și militar de patru ani (1861–1865) dintre Uniunea sau Statele din Nord ale Statelor Unite ale Americii și Statele din Sud ale acesteia, și anume șapte, mai apoi unsprezece state, care au părăsit pe rând Uniunea în 1860–1861, alcătuind entitatea statală federală denumită Statele Confederate ale Americii.
3.În 1870, armata prusacă începe „Asediul Parisului”. Va dura 135 de zile.
4.În 1934, Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh.
Charles Augustus Lindbergh, Jr., cunoscut și ca „Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau „The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru realizarea unui zbor transatlantic fără escală de la New York la Paris în 1927.
5.Pe 19 septembrie 1985, un cutremur de 8,1 pe scara Richter lovește orașul Mexico.
Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniți și 95.000 au rămas fără locuință.