Istoria zilei de astăzi este legată de unul dintre cei mai mari reformatori ai bisericii creștine și fondatorul unui nou sistem de gândire și a unei noi abordari fața de ceea ce susținea, la vremea respectivă, Biserica Catolica.
Pe data de 19 octombrie 1512, Martin Luther a devenit doctor în teologie. La momentul respectiv era încă membru, pastor și profesor al bisericii, cu sediul la Roma și se bucura de o mare admirație în rândul studenților. Însă, în calitatea sa de profesor de exegeză biblică la Universitatea din Wittenberg, își prezintă de la catedră primele idei ale reformei protestante, idei care nu plac deloc conducătorilor Universității, episcopilor, dar nici Papei. Astfel, în 1521 a fost excomunicat din Biserică.
Oficialii bisericii au încercat de multe ori să îl facă să își declare propriile scrieri ca fiind inorecte și să renunțe la principiile sale, însă nu au reușit. După un proces de acest fel, Luther este adăpostit de furia conducătorilor Bisericii Catolice. În ascunzătoare începe să studieze temeinic limba greacă si latină si realizează prima traducere a Bibliei în limba germană. Cu ajutorul tiparelor, a dat germanilor de rând Scriptura, în limba lor și multe gândiri au fost schimbate.
De reținut este că, desi Martin Luther a fost cunoscut ca “Parintele reformei”, intenția lui nu a fost aceea de a crea o noua biserică, ci de a innoi “Biserica-mamă”. Și cum acest lucru nu s-a întamplat, astăzi, reformatorul este cunoscut ca fondatorul Bisericii Evanghelice-Luterane.