luni, iulie 15, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 19 MARTIE ÎN ISTORIE

19 MARTIE ÎN ISTORIE

La 19 martie 2021, este marcată ediţia cu numărul 14 a Zilei mondiale a somnului, potrivit worldsleepday.org. Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară. Ziua mondială a somnului este, în prezent, promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

 

Sursa Juridice

 

Scopul acestei zilei este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.

Totodată, este atrasă atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii.

Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni.

Tema din acest an a Zilei mondiale a somnului este „Somn regulat, viitor sănătos” („Regular Sleep, Healthy Future”), conform worldsleepday.org.

 

Sursa mamaplus.md

 

19 MARTIE ÎN ISTORIE

1563: În Edictul de la Amboise, hughenoții din Franța au primit dreptul limitat la libertatea religioasă prin Caterina de Medici. Parisul și alte câteva orașe sunt excluse din regulament. Aceasta pune capăt Primului Război Huguenot.

Sursa Wikipedia

 

1895: Auguste și Louis Lumière înregistrează primele lor imagini folosind noua lor cameră cinematografică brevetată.

Sursa Wikipedia

1911: Inițiată de Clara Zetkin, se sărbătorește pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția.

Sursa Wikipedia

1912: Regele Carol I a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoartele din România.

Sursa Wikipedia

1931: City Bank din New York este prima bancă din istoria Statelor Unite ce cade victimă unui jaf armat.

Sursa Tripadvisor

 

1932: Se deschide oficial Sydney Harbour Bridge din Sydney, unul dintre cele mai lungi poduri din lume, la 9 ani de la începerea construcției.

Sursa Wikipedia

1958: A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

Sursa Wikipedia

1969: Cea mai înaltă structură din Europa când a fost construită în 1964, turnul de televiziune cu o înălțime de 385 metri de la stația de transmisie Emley Moor, Marea Britanie, se prăbușește în timpul unei furtuni din cauza acumulării de gheață.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...