8.5 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 19 MAI ÎN ISTORIE

19 MAI ÎN ISTORIE

Pe 19 mai 1994 se stinge din viață Jacqueline Kennedy Onassis.

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis a fost soția celui de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy și a fost Prima Doamnă a Statelor Unite în timpul președinției acestuia, din 1961 până la asasinarea lui, în 1963.

Mai târziu, a fost căsătorită cu magnatul grec Aristotel Onassis, din 1968 și până la decesul acestuia în 1975.

În ultimii 20 de ani de viață, a avut o carieră de succes ca editor de cărți.
A murit de cancer limfatic în 1994.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1535, exploratorul francez Jacques Cartier se întoarce în America de Nord, în a doua sa călătorie, cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona (pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii).

Jacques Cartier a fost primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit râul Sf. Laurențiu.

El a întreprins trei voiaje în regiune, primele două în 1534 și 1535 – 1536, la ordinele exprese ale regelui Francisc I, iar a treia expediție în 1541 – 1542.

În al treilea voiaj, Jacques Cartier a fost secundul lui Sir Roberval, care a fost încredințat de rege să aducă resurse naturale din Canada.

Dar, deoarece Sir Roberval a întârziat cu pregătirile pentru expediție, Jacques Cartier a plecat în lunga expediție fără acesta.

El a ajuns în Canada la Hochelaga (Montreal) din regiunea Stadacona (Quebec).

Odata ajuns în Canada, Cartier a pornit în căutarea aurului și a diamantelor.

A găsit o mulțime de bijuterii înaintea lui Sir Roberval.

Sursa Wikipedia

2.În 1536, Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.

Sursa Wikipedia

3.Pe 19 mai 1845, exploratorul britanic John Franklin execută cu navele HMS Erebus și HMS Terror ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest.

Navele sunt abandonate și întreg echipajul moare de foame, hipotermie, tuberculoză, otrăvire cu plumb și scorbut.

Sursa Wikipedia

4.În 1919, pe 19 mai este înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume.

A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie. Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor.

Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale.

International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

Sursa Pixabay

5.Pe 19 mai 2009, o echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

Darwinius masillae, denumită astfel pentru a celebra bicentenarul Darwin, a fost un mamifer primat din perioada eocenului, care este foarte similar cu un lemurian de astăzi, care a trăit cu circa 47 de milioane de ani în urmă.

Deși prezentarea lumii de către o echipă de la Muzeul de istorie naturală a Universităţii din Oslo la 19 mai 2009 a iscat oareceva controverse, Darwinius masillae este considerat o importantă „veriga lipsă” din ramura evoluționară umană.

Sursa Wikipedia

6.Pe 19 mai 2018, la capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.

Prințul Henry de Wales, cunoscut ca Prințul Harry, este al doilea fiu al Prințului Charles de Wales și al Dianei, Prințesă de Wales.

Meghan Markle este o actriță americană cunoscută pentru rolul ei din serialul TV Suits.

Cei doi au început o relație în iunie 2016.

Relația a fost recunoscută pentru prima dată public la 8 noiembrie 2016, când secretarul de comunicații al familiei regale a făcut o declarație oficială care se referea la “valul de abuz și hărțuire” îndreptat spre Markle.

Sursa Wikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Cum prevenim îmbătrânirea prematură a pielii?

Cum prevenim îmbătrânirea prematură a pielii? Pielea este factorul de definire a tinereții și frumuseții. Nimeni nu dorește să îmbătrânească cum nimeni nu este...

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult?

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult? Este o întrebare care a provocat diverse discuții prin care s-a încercat o găsire a unei...

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă?

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă? Foarte multe cupluri de diferite vârste pierd pe parcursul anilor acea flacără a așa numitei distracții,...

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament conform FDA. Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă progresivă. Aceasta afectează gândirea coerentă, memoria și...