miercuri, septembrie 11, 2024

19 MAI ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 19 mai, se marchează Ziua pictorilor, care reprezintă data nașterii pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), pictor reprezentativ pentru spiritul românesc.

 

Sursa Google

Creația lui Țuculescu este definită de scriitorul și criticul de artă Petru Comarnescu, astfel:

”Forța expresivă pe care o au puternicele și tulburătoarele sale imagini — în culori de o mare vitalitate și susținute de ritmuri ce pulsează ca gândurile și inima — nu aparține numai artistului, ci și izvoarelor de la care s-a inspirat el.

Aceste izvoare sunt folclorul și stilistica artei noastre populare, ca și unele mari realizări ale picturii noastre moderne.

Creația lui Țuculescu este atât de viguroasă și semnificativă tocmai pentru că este mereu susținută de forța tradițiilor și de neobișnuite frământări spirituale.

Acest mare neliniștit, cu căutări și probleme în care se îmbină ritualuri de călușar cu întrebările omului de știință, ale microbiologului contemporan, a avut darul de a fi descoperit, conștient și inconștient, prin chemare spontană, dar și prin meditație și serioasă cultivare, idei, viziuni, forme care sunt ale poporului său, și de a le fi dus la noi expresii autentice și semnificative”. (monografia ”Ion Țuculescu”, autor Petru Comarnescu, 1967).

Pictorul Ion Țuculescu s-a născut la 19 mai 1910, la Craiova, fiind al doilea fiu al unei familii de intelectuali, consemnează Cătălin Davidescu în monografia ”Țuculescu” (1988).

Tatăl său, Ioan P. Țuculescu a fost institutor și, mai târziu, director timp de aproape trei decenii la Școala ”Ion Heliade Rădulescu” din Craiova, iar mama sa, Verginica Țuculescu era institutoare la aceeași școală. În orașul natal a urmat școala primară și liceul.

Sursa Realitatea.net

19 MAI ÎN ISTORIE

1536: Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.

Sursa Wikipedia

1845: Exploratorul britanic John Franklin execută cu navele HMS Erebus și HMS Terror ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Navele sunt abandonate și întreg echipajul moare de foame, hipotermie, tuberculoză, otrăvire cu plumb și scorbut.

Sursa Wikipedia

2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

Sursa Wikipedia

2016: Un avion Airbus A320 operat de EgyptAir se prăbușește în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord.

Sursa Wikipedia

2018: La capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Vremea se răcește. Cum ne pregătim?

Vremea se răcește. Cum ne pregătim? Odată cu trecerea verii și venirea toamnei, temperaturile încep să scadă, iar zilele devin mai scurte și mai...

Află ce își dorești de la viață!

Află ce își dorești de la viață! Căutarea sensului vieții și a ceea ce ne dorim cu adevărat de la ea este una dintre...

Sinceritatea sau minciuna nevinovată?

Sinceritatea sau minciuna nevinovată? În viața de zi cu zi, ne confruntăm adesea cu situații în care trebuie să alegem între a spune adevărul...

Este bine să consumăm sare?

Este bine să consumăm sare? Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un element esențial în dieta umană. Ea are un...