luni, septembrie 9, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 19 IULIE ÎN ISTORIE

19 IULIE ÎN ISTORIE

Pe 19 iulie 1931 se stingea din viață medicul Nicolae Paulescu.

Nicolae Constantin Paulescu a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.

Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite ș.a.

În 1906 a elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei la câine pe cale trans-temporală, care ulterior va fi aplicată în chirurgia hipofizei la om.

Cercetările lui novatoare în chirurgia hipofizei, au inspirat, mai târziu, activitatea neurochirurgului american Harvey Cushing.

În anul 1922, Paulescu obține, de la Ministerul Industriei și Comerțului din România, brevetul de invenție nr. 6255 intitulat „Pancreina și procedeul său de fabricare”.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1821 are loc încoronarea regelui George al IV-lea al Regatului Unit.

George al IV-lea a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei și al Hanovrei din 29 ianuarie 1820, până la moartea sa.

Sursa Wikipedia

2.În 1870, Franța a declarat război Prusiei. Conflictul se va încheia la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franței.

Războiul franco-german sau Războiul franco-prusac, de multe ori numit în Franța Războiul din 1870 (19 iulie 1870-10 mai 1871) a fost un conflict dintre Franța și Prusia, care a fost sprijinită de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria.

Impunătoarea victorie germană a dus la actul final de unificare a Germaniei și la formarea Imperiului German sub Kaiserul Wilhelm I de Prusia.

A reprezentat de asemenea sfârșitul domniei lui Napoleon al III-lea și a celui de Al doilea Imperiu Francez, care a fost înlocuit de cea de a Treia Republică Franceză.

În cadrul reparațiilor de război, Franța a cedat Alsacia-Lorena, provincii cu o populație autohtonă germană, pe care Imperiul German le va deține până la sfârșitul Primului Război Mondial.

Telegrama de la Ems a constituit pretextul declanșării războiului franco-prusac din anii 1870-1871.

Din cauza nereușitei politicii lui Napoleon al II-lea din ultimii ani, o parte din clasa conducătoare franceză era nemulțumită de politica împăratului.

Curentul republican se întărește și în fruntea lui stă strălucitul orator Léon Gambetta.

Sursa Wikipedia

3.În 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul.

Primele unități ale Armatei Române au trecut Dunărea și au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov.

Marele duce Nicolai Nicolaevici (cel Tânăr) Romanov a fost un general rus din timpul primului război mondial.

Nepot al țarului Nicolae I, el a fost comandantul suprem al armatelor ruse de pe frontul de răsărit în primul an de război, iar mai târziu a condus campaniile încununate de succes din Caucaz.

A fost ultimul membru influent al familiei Romanov.

Sursa Wikipedia

4.În 1900 se deschide prima linie a metroului din Paris.

Metroul parizian este sistemul de metrou din Paris, el deservind și suburbiile apropiate ale orașului.

Rețeaua este compusă din 16 linii, în mare majoritate subterane, cu o lungime totală de aproape 220 km.

Devenit unul din simbolurile Parisului, se caracterizează prin densitatea rețelei în centrul orașului și prin stilul arhitectural omogen influențat de Art nouveau.

În 2012, metroul a transportat 5,23 de milioane de călători pe zi în medie.

Liniile sunt identificate cu numere de la 1 la 14, 3bis și 7bis fiind două linii minore care inițial erau considerate ramificații ale liniilor 3, respectiv 7.

Liniile 7 și 13 sunt ramificate la câte unul din capete, iar liniile 7bis și 10 au câte o mică zonă de buclă cu traseu diferit pe cele două sensuri de mers. Liniile CDGVAL, Orlyval, LISA deservesc aeroportul Roissy-Charles de Gaulles și aeroportul Orly.

Sursa Wikipedia

5.În 1922, judecătorul italian Paolo Borsellino, un luptător dedicat împotriva mafiei, moare în explozia unei bombe de mașină la Palermo.

Împreună cu el au fost uciși și cinci agenți din escorta lui.

Sursa Wikipedia

6.În 2013, alpiniștii Zsolt Török, Marius Gane, Aurel Sălășan și Teo Vlad au cucerit, în premieră românească, vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m.

Marius Gane este sportiv român de performanță, cățărător și alpinist himalayan de altitudine, inginer, manager, ambasador al României în alpinism.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor?

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor? Imunitatea joacă un rol esențial în protejarea copiilor împotriva bolilor și infecțiilor, asigurându-le o dezvoltare sănătoasă și un viitor robust....

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum. Crizele de tantrum reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copiilor, mai ales în...

Rolul femeii în biserica adventistă

Rolul femeii în biserica adventistă. De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol vital în comunitățile religioase, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea...

Tineretul adventist și provocările societății moderne

Tineretul adventist și provocările societății moderne. Tinerii adventiști de astăzi se confruntă cu o multitudine de provocări în societatea modernă. Provocări care îi testează...