miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Articole Noutăți 19 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

19 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Pe 19 februarie 2020 se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
În noiembrie 2015 a fost promulgată Legea pentru declararea Zilei Brâncuși, drept zi de sărbătoare națională.

Legea a fost creată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea lui Brâncuși de către statul român. Anul acesta, Ministerul Culturii a desemnat-o pe Irina Rimes drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuși. Evenimente organizate la 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși Pe data de 19 februarie 2020, la centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, Consiliul Local, dar și Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează Colocviile Brâncuși, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși. La eveniment se vor putea viziona expoziții, dar se pot urmări și conferințe și recitaluri.

1.În 1866 a apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel – Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).


2.În 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.


3.Pe 19 februarie 1964, România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.


4.În 1986, URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.


5.1990, pe 19 februarie s-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.


6.În 2005 s-a deschis cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, în complexul comercial Plaza România din București.

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...