miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Articole Noutăți 19 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

19 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Pe 19 februarie 2020 se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
În noiembrie 2015 a fost promulgată Legea pentru declararea Zilei Brâncuși, drept zi de sărbătoare națională.

Legea a fost creată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea lui Brâncuși de către statul român. Anul acesta, Ministerul Culturii a desemnat-o pe Irina Rimes drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuși. Evenimente organizate la 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși Pe data de 19 februarie 2020, la centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, Consiliul Local, dar și Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează Colocviile Brâncuși, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși. La eveniment se vor putea viziona expoziții, dar se pot urmări și conferințe și recitaluri.

1.În 1866 a apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel – Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).


2.În 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.


3.Pe 19 februarie 1964, România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.


4.În 1986, URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.


5.1990, pe 19 februarie s-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.


6.În 2005 s-a deschis cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, în complexul comercial Plaza România din București.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...