18 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială de monitorizare a apei (World Water Monitoring Day) marcată, anual, la 18 septembrie, potrivit www.worldwatermonitoringday.org. reprezintă o iniţiativă globală menită să determine oamenii din întreaga lume să testeze calitatea apei locale şi să încurajeze acţiunile de protejare a apei.

 

Ea a fost instituită pentru a încuraja şi a educa oamenii cu privire la modul în care pot monitoriza componentele apei din zona în care locuiesc, notează site-ul www.daysoftheyear.com.

Poluarea apei este o problemă serioasă, iar cu fiecare an care trece este tot mai important să învăţăm cum să o identificăm, dar şi să o prevenim.

Sursa Pixabay

A fost iniţiată în anul 2003, de America’s Clean Water Foundation, cu intenţia de a fi un program adresat oamenilor de pe tot globul cu scopul de a-i sensibiliza cu privire la problemele legate de poluarea apei şi pentru a-i determina să testeze apele locale.

Această zi a fost marcată, la început, o lună mai târziu, la 18 octombrie – aniversarea adoptării, în 1972, în SUA, a Legii Apei Curate (Clean Water Act), în baza căreia a început refacerea şi protejarea resurselor de apă ale ţării, potrivit site-ului anydayguide.com.

Dar, pentru a facilita participarea în acele părţi ale lumii unde temperaturile ajung la punctul de îngheţ la acel moment, în 2007 data a fost schimbată cu 18 septembrie.

Sursa Pixabay

 

1.În anul 96, împăratul roman Domițian este asasinat în urma unei conjurații de palat. Va fi succedat de Nerva.

Titus Flavius Domitianus, cunoscut ca Domițian, a fost un împărat roman din dinastia Flaviilor, între anii 81 – 96.

Proclamat împărat la 13 septembrie 81, fiul lui Vespasian și al Domitillei și fratele lui Titus, inaugurează o politică sensibil deosebită de cea a primilor Flavii.

Sprijinindu-se pe armată, pe garda pretoriană, urmează o linie autocratică.

Personalitate orgolioasă, violentă, revendicând titlul de Dominus et Deus se proclamă în 85 censor perpetuus (cenzor pe viață) și intră în conflict cu aristocrația senatorială.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1600, Mihai Viteazul este învins la Mirăslău de generalul Gheorghe Basta.

Mirăslău este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1904 a apărut, la București, până în anul 1930, săptămânalul umoristic „Furnica”.

 

4.În 1914 s-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul țării noastre asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 octombrie)

Acordul secret româno-rus din 1914, cunoscut și ca „Acordul Sazonov-Diamandy”, a fost un acord internațional, încheiat în secret între guvernul român și guvernul Imperiului Rus având ca obiect principal asigurarea unei atitudini favorabile a României față de Imperiul Rus la începutul Primului Război Mondial.

Acordul a fost semnat în 18 septembrie/1 octombrie 1914 la Sankt Petersburg de reprezentantul diplomatic al României, Constantin Diamandy, și de ministrul de externe al Imperiului Rus, Serghei Sazonov.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1931 a început agresiunea Japoniei împotriva Chinei.

Acțiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puțin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est.

 

6.În 1947 a fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.

 

7.În 1952, Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu a putut intra înapoi în SUA la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul FBI.

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...