vineri, martie 29, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 18 IUNIE ÎN ISTORIE

18 IUNIE ÎN ISTORIE

La 18 iunie 1917 se stingea din viață Titu Maiorescu, academician, avocat, critic literar, eseist, estet, filosof, pedagog, politician și scriitor român mason, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX.

 

Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.

Titu Maiorescu (numele său complet era Titu Liviu Maiorescu) s-a născut la Craiova, la 15 februarie 1840. Mama lui Titu Maiorescu, n. Maria Popazu, este sora cărturarului episcop al Caransebeșului, Ioan Popazu.

Familia Popazu era de la Vălenii de Munte și, se pare, de origine aromână. Tatăl său, Ioan Maiorescu, fiu de țăran transilvănean din Bucerdea Grânoasă, se numea de fapt Trifu, dar își luase numele de Maiorescu pentru a sublinia înrudirea cu Petru Maior.

Teolog prin formație (cu studii la Blaj, Pesta, Viena), Ioan Maiorescu se dovedi un liber cugetător. Profesor la Cernăuți, Craiova, Iași, București, el rămâne o figură luminoasă a epocii de formare a învățământului românesc modern.

Ioan Maiorescu a fost inspector al școlilor din Oltenia, profesor la Școala Centrală din Craiova.

În acest timp, familia lui, constând din soția, Maria, născută Popasu, și cei doi copii, Emilia și Titu, a călătorit la București, Brașov, Sibiu și Blaj, rămânând mai mult timp la Brașov, unde viitorul critic urmează clasa întâi a gimnaziului românesc.

Sursa Cuvinte celebre

 

18 IUNIE ÎN ISTORIE

1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței.

Sursa Wikipedia

1910: A avut loc primul concurs european de aviație. Traseul a cuprins 19 orașe din Franța, Olanda, Belgia, Anglia (18 iunie – 7 iulie).

Sursa Timpul.md

1951 A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25 km de granița României cu Iugoslavia.

Sursa Resita.ro

1977: Iustin Moisescu a fost recunoscut de Nicolae Ceaușescu ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind al patrulea patriarh al BOR (1977-1986).

Sursa Wikipedia

 

 

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

7 pași esențiali în lansarea propriei afaceri

Lansarea propriei afaceri este o provocare complexă, dar cu un plan bine pus la punct și cu pași bine stabiliți, poți să-ți crești șansele...

”Aș vrea ca toți să vorbească despre mine că sunt cu Sindrom Down”

S-a incheiat campania ”Alaturi de tine” & ”Special Olympics Romania” de susținere a persoanelor cu Sindrom Down. Dupa o lună în care în platoul...

Găsește-ți vocea și fă-o auzită!

În călătoria noastră de dezvoltare personală, găsirea și exprimarea propriei voci este esențială pentru creșterea și împlinirea noastră. Fiecare persoană are o perspectivă unică...

A vrut să se sinucidă din cauza dependenței de droguri

Lucian este un fost dependent de droguri care a început consumul din cu motivații pe care le poate avea orice adolescent. Voia să fie...