8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 18 IULIE ÎN ISTORIE

18 IULIE ÎN ISTORIE

La 18 iulie, omenirea celebrează ziua internaţională Nelson Mandela.

La această dată, în anul 1918, se năştea liderul istoric sud-african, simbol al luptei împotriva segregaţiei rasiale.

Instituită în 2009 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoarea recunoaşte contribuţia acestuia pentru susţinerea păcii şi a libertăţii, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi a altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate.

Îndemnul adresat fiecărei persoane este să îşi dedice 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alţii, în semn de omagiu faţă de valorile apărate de primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Timpul reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanităţii, ca avocat al drepturilor omului, un prizonier al conştiinţei, un om al păcii internaţionale şi primul preşedinte al Africii de Sud libere, ales în mod democratic.

Laureat Nobel pentru pace, Nelson Mandela a încetat din viaţă la 5 decembrie 2013, răpus de boală.

 

1.În anul 64, Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții; împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuția asupra creștinilor.

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus a fost din 54 e.n. până în 68 e.n. al cincilea împărat roman al dinastiei Iulio-Claudiene.

Se presupune că a dat foc Romei. Era bănuit ca ar fi violat-o pe mama lui.

Nero face parte din acei împărați care au fost foarte aspru judecați în literatura antică.

Doar în Grecia au existat voci preocupate de o imagine diferită; astfel, pentru Pausanias, Nero era un exemplu pentru justețea afirmației lui Platon, conform căreia marea nedreptate “nu pornește de la oameni obișnuiți, ci dintr-un suflet nobil corupt printr-o educație greșită”.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1883 ia ființă Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites.

Ștefan C. Hepites a fost un fizician, inginer și meteorolog român, membru titular (din 1902) și vicepreședinte (1910–1913 și 1919–1921) al Academiei Române.

Centrul în jurul căruia s-au grupat activitățile lui Hepites a fost Institutul Meteorologic al României, pe care l-a organizat și condus între anii 1884–1908.

Pe lângă crearea și dezvoltarea rețelei meteorologice naționale, la Institut au funcționat și alte servicii de utilitate națională: măsuri și greutăți, determinarea orei exacte, seismologie și geomagnetism.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1898, Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus să se numească poloniu.

Poloniul este elementul chimic cu numărul atomic 84 în tabelul periodic al elementelor.

Simbolul chimic este Po. Este un element radioactiv, emițând radiații alfa.

A fost un element important în celebrul experiment al Irenei Joliot-Curie pentru demonstrarea radioactivității artificiale.

O foiță de aluminiu expusă la radiație alfa de la poloniu devine un izotop al fosforului cu o masă necunoscută în acele vremuri și care se dezintegra emițând pozitroni.

Marie Curie, mama Irenei Joliot-Curie, este cea care a descoperit poloniul.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1925, Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.

Mein Kampf este o operă autobiografică, dar și o platformă program a nazismului, mai ales al doilea volum.

Hitler descrie aici unele „soluții” la „problema evreiască”.

Pentru naziștii și neonaziștii din al Doilea Război Mondial, Mein Kampf a reprezentat și încă mai reprezintă și azi bazele național-socialismului.

Sursa Wikipedia

 

5.În 2012, cel puțin șapte oameni au fost uciși, și alți 32 au fost răniți, în urma unui atentat terorist cu bombă plasată într-un autobuz, cu turiști israelieni, aflat la Aeroportul Burgas din Bulgaria.

Atentatul de la Burgas a fost un atentat anti-israelian din Bulgaria care a avut loc la 18 iulie 2012, ora locală 16:50, la aeroportul Sarafovo din Burgas.

În momentul atentatului, turiștii israelieni care au sosit la bordul unui avion charter, urcau în autobuze pentru a fi transferați în stațiunea balneară de la nord de Burgas.

Autobuzul vizat de atentator urma să transporte patruzeci și doi de israelieni, în majoritate tineri, după sosirea lor cu un avion venind de la Tel Aviv.

Atentatul a provocat moartea a șapte persoane: cinci israelieni, un bulgar (șoferul autobuzului, totodată ghidul grupului) și atentatorul sinucigaș.

Ministrul bulgar de Interne Țvetan Țvetanov a anunțat la 19 iulie 2012 că atentatul a fost provocat de un sinucigaș.

Persoana respectivă avea acte de identitate americane emise în Michigan, probabil false.

Potrivit presei bulgare, presupusul autor al atentatului sinucigaș este un islamist cu cetățenie suedeză, care ar fi intrat în Bulgaria din România, pe la Ruse.

Sursa WikipediaULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]