La 18 iulie, omenirea celebrează Ziua internaţională Nelson Mandela.
La această dată, în anul 1918, se năştea liderul istoric sud-african, simbol al luptei împotriva segregaţiei rasiale.
Instituită în 2009 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoarea recunoaşte contribuţia acestuia pentru susţinerea păcii şi a libertăţii, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi a altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate.
Îndemnul adresat fiecărei persoane este să îşi dedice 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alţii, în semn de omagiu faţă de valorile apărate de primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
Timpul reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanităţii, ca avocat al drepturilor omului, un prizonier al conştiinţei, un om al păcii internaţionale şi primul preşedinte al Africii de Sud libere, ales în mod democratic.
Laureat Nobel pentru pace, Nelson Mandela a încetat din viaţă la 5 decembrie 2013, răpus de boală.
18 IULIE ÎN ISTORIE
1883: Ia ființă Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites. (30 iulie stil nou)
1918: A doua zi după uciderea familiei imperiale ruse, Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna, Marele Duce Serghei Mihailovici, Prințul Ioan Constantinovici, Prințul Constantin Constantinovici, Prințul Igor Constantinovici și Prințul Vladimir Palei sunt uciși într-o mină de fier abandonată de către CEKA.
1925: Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.
1955: A luat ființă Adunarea Parlamentară a NATO.
1969: Au început lucrările pentru construcția barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.
2007: Un Airbus A320, al companiei TAM, s-a lovit de o clădire a aeroportului Congonhas din Sao Paulo, incident în urma căruia au murit 200 de oameni.