18 IANUARIE ÎN ISTORIE

Pe 18 ianuarie 2021 se împlinesc 4 ani de la moartea lui Ion Besoiu, actor român de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

 

Sursa Google

Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit Academia de Teatru și Muzică.

A debutat în 1957. Consacrarea sa a venit însă în anii ’70 când a jucat în serialul “Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, alături de alte nume mari: Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

 

A interpretat roluri de excepție pe scenele Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu și Teatrului “Bulandra” din Capitală, unde a ocupat și funcția de director timp de 12 ani.

 

Sursa Google

A jucat în filme precum: Neamul Șoimăreștilor (1965), Haiducii (1966), Păcală (1974), Un comisar acuză (1974), Ultima noapte de dragoste (1980), Noi, cei din linia întâi, (1985), Secretul lui Nemesis (1987) și Despre oameni și melci (2012).

 

În 2001 a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut.

La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

Sursa Google

În 2002 a primit premiul de excelență al Cinematografiei Române.

Ion Besoiu a fost președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

 

A încetat din viață miercuri 18 ianuarie 2017, la Spitalul Fundeni din București.

***

1486: Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.

Sursa Wikipedia

 

Sursa Wikipedia

1778: Exploratorul englez James Cook este primul european care descoperă Insulele Hawaii, pe care el le numește „Insulele Sandwich”.

Insulele Hawaii constituie un arhipelag cu nouăsprezece insule și atoli, precum și alte mici insulițe, dispuse de-a lungul unui lanț pe direcția nord-vest – sud-est în nordul Oceanului Pacific.

Numele arhipelagului vine de la cea mai mare insulă care îl compune, Insula Hawaii.

 

1847: Franz Liszt concertează la Iași, în casa vistiernicului Alecu Balș, unde face cunoștință cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

Sursa Wikipedia

Franz Liszt sau Liszt Ferenc a fost un compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

Franz Liszt a fost singurul fiu al funcționarului Ádám Liszt și al soției acestuia, Maria Anna, născută Lager, în familia unui brutar din Krems an der Donau.

Localitatea sa natală, Raiding, făcea parte la acea vreme din Transleithania, parte maghiară a Imperiului Austro-Ungar ce a fost format abia în 1867.

Naționalitatea lui a devenit o temă controversată după destrămarea Imperiului Austro-Ungar: unii susțineau etnia germană, alții etnia maghiară, dar au fost și unii care susțineau originea lui slovacă.

Dar înainte de 1918, când aceasta nu era o temă controversată, era acceptată naționalitatea sa în concordanță cu biografia de 3 volume scrisă de Lina Ramann.

Conform celor scrise de Ramann despre părinții lui Liszt: „Tatăl lui era maghiar, mama austriacă”

 

1860: Înființarea liceului Gheorghe Lazăr din București.

Sursa Wikipedia

Colegiul Național Gheorghe Lazăr (în trecut Liceul Gheorghe Lazăr) este un liceu de prestigiu din centrul Bucureștiului.

Localizat în colțul sudic al parcului Cișmigiu, colț cu Bulevardul Regina Elisabeta, liceul poartă numele profesorului Gheorghe Lazăr, care a întemeiat predarea în limba română la Colegiul Sfântul Sava.

Înființat în 1860, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” este al doilea liceu, ca vechime, din București.

„Monitorul Oficial nr.10, 14 ianuarie 1860, Eforia Instrucțiunii publice face să apără următorul anunț: „Se dă în cunoștință publicului că luni, în 18 Ianuarie, la ora 10 dimineața se va celebra deschiderea noului gimnaziu, al lui Lazăr, în casele D-lui Gh. Macescu de la Jignita, Coloarea Roșie, No.35. Director, I. MAIORESCU”

Liceul a devenit foarte cunoscut și prin romanul Cișmigiu et Comp., scris de Grigore Băjenaru.

 

1878: Spiru Haret își ia doctoratul în matematici la Sorbona cu o teză de mecanică cerească devenită celebră.

Sursa Wikipedia

 

1977: S-a descoperit că misterioasa boală a legionarilor este cauzată de o bacterie denumită astăzi Legionella.

Sursa Wikipedia

Legioneloza este o boală infecțioasă potențial mortală cauzată de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella.
Peste 90% din cazurile de legioneloză sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care trăiește la temperaturi de 25–45 °C, cu o temperatură optimă la circa 35 °C.

Legioneloza ia două forme distincte:

  • Boala legionarilor, denumită și „febra legiunii”, este forma mai gravă a infecției, care produce pneumonie.
  • Febra Pontiac este cauzată de aceeași bacterie, dar produce o afecțiune respiratorie mai ușoară, fără pneumonie, asemănătoare gripei.

Boala legionarilor își trage numele din iulie 1976, când a avut loc o epidemie de pneumonie în rândul participanților la o convenție a organizației Legiunea Americană la Philadelphia.

La 18 ianuarie 1977, agentul generator al bolii a fost identificat, bacteria nou descoperită fiind denumită Legionella.

Unele persoane se pot infecta cu legionella fără a avea vreun simptom, sau cel mult simptome ușoare.

 

2005: Compania Airbus a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Când ar trebui să vedem p...

Într-o piață competitivă ...

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...