miercuri, iulie 17, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 18 APRILIE ÎN ISTORIE

18 APRILIE ÎN ISTORIE

Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând cu 1983, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, la propunerea ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, aprobată de Conferinţa Generale UNESCO.

Această aniversare oferă posibilitatea conştientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, precum şi a vulnerabilităţii acestuia, dar şi asupra eforturilor necesare protecţiei şi conservării sale.

Foto Pixabay

1.În 1506 începe construcția bazilicii Sfântul Petru din Roma sub domnia lui Iulius al II-lea.

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro.

Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume.

Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

Foto Wikipedia

2.În 1906, un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter distruge mare parte din orașul San Francisco, California.

San Francisco, al cărui nume oficial complet este [The] City and County of San Francisco, în limba română Orașul și Comitatul San Francisco, pe scurt doar San Francisco, este cel de-al patrulea oraș ca mărime din California și al paisprezecelea ca mărime a populației din Statele Unite ale Americii.

Foto Wikipedia

3.În 1909, Ioana d’Arc este beatificată la Roma.

Ioana d’Arc este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci).

A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

Foto Wikipedia

4.Pe 18 aprilie 1922, România a semnat, alături de alte state, o notă adresată Germaniei, prin care protesta împotriva semnării Tratatului de la Rapallo, din 16 aprilie 1922, care încălca prevederile Tratatului de la Versailles.

Tratatul de la Rapallo a fost o convenție semnată în orașul italian Rapallo pe 16 aprilie 1922 între Germania (Republica de la Weimar) și Rusia Sovietică prin care fiecare dintre părți renunța la orice pretenție teritorială sau financiară față de cealaltă parte care decurgeau din Tratatul de la Brest-Litovsk semnat la sfârșitul Primului Război Mondial.

Cele două guverne au decis, de asemenea, să normalizeze relațiile lor diplomatice și să „coopereze în spiritul bunăvoinței mutuale în întimpinarea nevoilor economice ale ambelor țări”.

Foto Wikipedia

5.În 1955, pe 18 aprilie, se stinge din viață Albert Einstein, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel.

Foto Wikipedia

6.În 1966, Mao Zedong lansează conceptul de Marea Revoluție Culturală Proletară.
China intră într–o fază de haos și teroare.

Fiu de țărani, Mao Zedong a fost de profesie învățător.

A condus forțele comuniste în lupta dusă împotriva forțelor naționaliste (1927-1949), străbătând întreaga Chină pentru a-și recruta armata și a scăpa de încercuirea armatei Kuomintang (este ceea ce ideologia oficială a numit Marșul cel Lung).

Din 1935, a fost lider al Partidului Comunist Chinez și, în această calitate, după 1949 – șeful de facto al statului. Campaniile inițiate de el precum Marele salt înainte ca și Revoluția Culturală au avut consecințe catastrofale, estimându-se că au provocat moartea a 40-70 milioane de oameni.

În consolidarea regimului comunist în China, Mao s-a bazat pe țărănime și pe cultul personalității.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...