miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 17 IULIE ÎN ISTORIE

17 IULIE ÎN ISTORIE

An de an, la data de 17 iulie, este marcată Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale. Cu acest prilej este aniversată semnarea în 1998 a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, document de referinţă pentru justiţia internaţională privind protejarea faţă de cazurile de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război, potrivit asp.icc-cpi.int.

 

Alegerea acestei date a avut loc în 2014, ca urmare a declaraţiei adoptate, la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Marcarea acestei zile constituie un bun prilej pentru confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii privind crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

România a făcut demersuri în perioada interbelică, prin reputatul diplomat şi jurist român Vespasian Pella, pentru înfiinţarea unei jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în slujba păcii şi stabilităţii în lume.

Sursa Agerpres

 

17 IULIE ÎN ISTORIE

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolșevic, împăratul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.

Sursa Wikipedia

1955: A fost inaugurat parcul de distracții – „Disneyland”, cu mult fast, în prezența a peste 30000 de vizitatori veniți de pretutindeni.

Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul orașului Los Angeles, SUA)

1976: La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară.

Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august)

Sursa Google

1980: Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Sursa Google

2014: Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines se prăbușește în Ucraina, la 50 km de granița cu Rusia.

Au murit 298 de oameni, dintre care 283 erau pasageri și 15 făceau parte din echipajul avionului.

Sursa Wikipedia

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...