În fiecare an, la 17 februarie este marcată Ziua bunătăţii spontane (Random Acts of Kindness Day), una din iniţiativele recente ale organizaţiilor internaţionale de caritate.
Această sărbătoare şi-a început istoria în SUA, însă, în prezent, este marcată în întreaga lume indiferent de cetăţenie, naţionalitate sau convingeri religioase.
Ziua bunătăţii spontane este sărbătorită în ţările din Europa Occidentală şi SUA, unde în mai multe oraşe sunt organizate acţiuni de caritate şi maratonuri, la care participă actori renumiţi, personalităţi şi oameni politici.
„Ce este bunătatea? O frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul”, spunea Alexandru Vlahuță
Cel mai important lucru în această zi, așa cum susțin organizatorii, este să încercăm să fim buni în toate, şi nu doar buni, ci buni fără măsură și lipsiţi de egoism.
Dacă o persoană aşteaptă mulţumiri pentru bunătatea sa, atunci aceasta nu mai poate fi considerată bunătate.
Pentru bunătatea voastră nu trebuie să aşteptaţi laude sau recompense. Adevărata bunătate este atunci când faceţi fapte bune care vă aduc bucurie şi plăcere, fără să aşteptaţi ceva în schimb.
17 FEBRUARIE ÎN ISTORIE
1600: Filosoful Giordano Bruno este ars pe rug pentru erezie, la Campo de’ Fiori în Roma.
1753: În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.
1866: Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).
1941: Al Doilea Război Mondial: Părintele franciscan Maximilian Kolbe a fost arestat de Gestapo pentru ajutorul dat unor refugiați din estul Poloniei (evrei și ucraineni).
Kolbe și-a dat viața în schimbul eliberării altui prizonier, tatăl unor copii, la Auschwitz.
1987: Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, în România au avut loc mai multe manifestații de protest.
La Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!
1999: Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.
1999: NATO a aprobat un „plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.
2001: A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.
2013: A 63-a ediție a Ursului de aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer, pentru filmul Poziția copilului.