joi, iulie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 17 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

17 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

1.În 1790, în timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City se descoperă Piatra Soarelui inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.

2.Pe 17 decembrie 1851 se înființează Conservatorul de muzică din București, din inițiativa lui Andrei Wachmann și a lui Ludovic Wiest.

3.În 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă „Legea secularizării averilor mânăstirești”; în urma aplicării ei, 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

4.În 1890 este înființată, la București, „Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, care va duce o bogată activitate culturală și politică pentru întărirea unității românilor din România și Transilvania. La începutul secolului al XX–lea activau în Liga: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. În 1914 își schimbă titulatura în „Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor”.

5.Pe 17 decembrie 1903, a avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

6.În 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernele britanic, american și sovietic au somat Germania să pună capăt măsurilor de exterminare a evreilor, sub amenințarea cu represalii; în acel moment, în urma aplicării „soluției finale” fuseseră ucise deja aproape două milioane de persoane.

7.Pe 17 decembrie 1989 , la Timișoara, la ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...