miercuri, februarie 28, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 17 AUGUST ÎN ISTORIE

17 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 17 august 1872 se năștea Traian Vuia, constructor de avioane român, pionier al aviației moderne.

Traian Vuia s-a născut în 1872 în satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș) din (fostul comitat) Caraș-Severin, fost în Austro-Ungaria, în prezent în România.

Sursa Wikipedia

Părinții săi au fost preotul Simion Popescu și Ana Vuia; aceasta fiind cea de-a doua lui soție.

A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget.

Între 1884 și 1892 a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj. La Lugoj a petrecut mult timp în mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfătui, ajuta și încuraja mai târziu în cariera sa.

Traian Vuia a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale.

În data de 18 martie 1906, a realizat unul din primele zboruri autopropulsate (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Sursa Wikipedia

 

1.În 1807, primul vapor comercial al lui Robert Fulton a efectuat prima sa cursă pe râul Hudson.

Robert Fulton a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson.

În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1896, în Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.

 

3.În 1914, generalul german Hermann von François a condus un contraatac reușit împotriva armatei rusești în bătălia de la Stallupönen.

Bătălia de la Stallupönen, dată între armatele rusă și germană la 17 august 1914, a fost prima bătălie de pe Frontului de Est din Primul Război Mondial.

S-a soldat cu o victorie germană minoră, dar a avut efecte minime asupra rușilor.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1962, polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului.

 

5.În 1977, spărgătorul de gheață sovietic „Arktica” devine prima navă de suprafață care atinge Polul Nord.

Sursa Wikipedia

 

6.Pe 17 august 1998, președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia înregistrată că a avut o „relație fizică necorespunzătoare” cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a „indus în eroare oamenii”, despre relația lor.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...