marți, septembrie 17, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 17 AUGUST ÎN ISTORIE

17 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 17 august 1925 se stingea din viață Ioan Slavici, scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române.

 

Opera literară a lui Ioan Slavici este influențată de viața satului ardelean. Scriitorul a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observație excelent” al mediului rural, oferind în nuvelele sale poporale și în studiile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ținutei, îmbrăcăminții, vorbirii și gesturilor.

L-a cunoscut pe Mihai Eminescu la Viena, iar la îndemnul acestuia a debutat cu comedia Fata de birău în anul 1871.

Printre cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numără romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc și Pădureanca, iar memoriile sale publicate în volumul Amintiri, apărut în anul 1924, au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române.

Redactor la Timpul în București și, mai apoi, fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost un jurnalist renumit. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naționalist român, cât și în România, ca presupus spion austro-ungar.

Această experiență a fost reflectată de Slavici în lucrarea memorialistică intitulată Închisorile mele, publicată în 1920.

Istoricul Lucian Boia a constatat cu referire la Slavici că „dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.”

Dintre promotorii antisemitismului din România, Slavici a fost cea mai reprezentativă figură din Transilvania.

Sursa Google

17 AUGUST ÎN ISTORIE

1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului.

Sursa Google

1970: Programul sovietic Venera: Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).

Sursa Google

1988: Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel sunt uciși într-un accident de avion.

Sursa Wikipedia

1998: Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o „relație fizică necorespunzătoare” cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a „indus în eroare oamenii”, despre relația lor.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes. Educația este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul viitor al unui...

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm. A fi părinte este o călătorie plină de bucurii, dar și de provocări. Una dintre cele mai...

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos?

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos? Diabetul este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză...