17 APRILIE ÎN ISTORIE

An de an, pe data de 17 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Hemofiliei. Cu această ocazie, peste tot în lume, au loc evenimente al căror principal scop este acela de a crește gradul de conștientizare asupra acestei maladii și a bolilor de sânge, în general.

 

Ziua Internațională a Hemofiliei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1989, la inițiativa Federației Mondiale a Hemofiliei (FMH). Data de 17 aprilie a fost aleasă în onoarea fondatorului FMH, Frank Schnabel, născut în această zi.

Persoanele cu afecțiuni hematologice se confruntă frecvent cu hemoragii, fie în urma unor traumatisme superficiale, fie în mod spontan. Fără un tratament adecvat, coagularea deficitară a sângelui se poate transforma, în unele cazuri, în hemoragii severe, care se pot finaliza prin deces.

La nivel mondial, 6,9 milioane de oameni au o boală de sânge. Din păcate însă, doar 25% dintre aceștia își cunosc diagnosticul și urmează un plan terapeutic.

De asemenea, la fiecare 10.000 de persoane, una este afectată de hemofilie – afecțiune hematologică de natură ereditară, congenitală, provocată de deficitul unei proteine de coagulare.

Ziua Internațională a Hemofiliei reprezintă o oportunitate ideală de a informa publicul larg cu privire la diagnosticarea și tratarea acestei maladii, dar și de a suscita atenția organelor de stat competente, care pot facilita accesul a milioane de oameni la îngrijirile medicale de care au nevoie.

Hemofilia nu se vindecă, însă, cu tratamentul necesar, persoana afectată se poate bucura de o calitate bună a vieții.

În România, sunt înregistrate aproximativ 2.000 de persoane cu diagnosticul de hemofilie și boala von Willebrand.

Sursa Descopera.ro

17 APRILIE ÎN ISTORIE

1931: La Calcutta, India a avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.

Sursa BZI

1937: Apariția personajului de desene animate Daffy Duck.

Sursa WUPE

1942: Prizonierul francez de război, generalul Henri Giraud evadează din castelul închisoare Festung Königstein.

Sursa Wikipedia

1954: A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției române între 1944–1948.

Sursa Descopera

1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang.

Sursa Wikipedia

1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

Sursa air and space magazine

1969: Shirhan Sirhan a fost condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.

Sursa Biography

 

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...