8.5 C
București
marți, 29 septembrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 16 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

16 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

16 septembrie este ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, un scut fragil de gaz, care protejează Terra de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.

La această dată, în 1987, era semnat Protocolul de la Montreal, document care prevede interzicerea substanţelor care pot diminua stratul de ozon.

Protocolul a permis eliminarea treptată a 99 % din substanţele chimice numite clorofluorocarburi (CFC) care provin din sistemele de răcire ale frigiderelor şi aparatelor de aer condiţionat, din spray-uri, din procesele de fabricaţie a spumelor industriale şi din procesele de spălare a metalelor şi a componentelor electronice.

Cea mai recentă evaluare ştiinţifică a epuizării stratului de ozon finalizată în 2018, arată că unele părţi ale stratului de ozon s-au refăcut.

Se estimează că, în emisfera nordică şi la latitudine medie, “vindecarea” completă se va petrece până în anii 2030. Va urma emisfera sudică, la orizontul anului 2050, şi apoi cele două regiuni polare, până în 2060.

 

1.În 1382, Maria de Anjou este proclamată regina Ungariei.

Maria de Anjou a fost regină consort a Franței în perioada 1422 – 1461 prin căsătoria cu regele Carol al VII-lea al Franței.

Mama ei, Iolanda de Aragon, a jucat un rol principal în ultima fază a Războiului de O Sută de Ani.

Sursa Wikipedia

 

2.Pe 16 septembrie 1836, Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Leul (plural: lei) este unitatea monetară a României (leu românesc) și a Republicii Moldova (leu moldovenesc). Un leu este subdivizat în 100 bani (singular: ban).

Același nume, însă tradus în limba bulgară (lev bulgar), este folosit pentru a desemna moneda națională a Bulgariei. Levul este, însă, subdivizat în 100 stotinki.

 

3.În 1938, Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1976 a intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

 

5.În 1996, miniștrii de externe ai României și Ungariei, Theodor Meleșcanu și László Kovács, semnează la Timișoara tratatul bilateral de prietenie și bună vecinătate, Tratatul de la Timișoara.

Tratatul de la Timișoara este acordul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate încheiat între România și Republica Ungară la Timișoara pe 16 septembrie 1996.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Slovacia și Cehia se pregătesc pentru revenirea la starea de urgență

În această săptămână, Slovacia şi Republica Cehă vor declara fiecare starea de urgență pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, au anunţat, luni, premierii...

Ce se va întâmpla, la iarnă, cu căldura și apa caldă în București?

Nicușor Dan, noul primar ales al Bucureștiului, a declarat, luni seară, că administrația bucureșteană va asigura stocuri pentru avariile “foarte, foarte multe” care vor...

Incendiile din California mistuie tot în calea lor. Trei noi victime și peste 50.000 oameni evacuați

Noi victime în nordul Californiei din cauza incendiilor - trei persoane au murit, iar peste 50.000 au fost evacuate după ce vântul puternic a...

29 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Mondială a inimii - În calendarul zilelor internaţionale, 29 septembrie este dedicată inimii. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Anual, acestea fac...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?