8.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
Acasă Articole 16 MARTIE ÎN ISTORIE

16 MARTIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 63 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.

Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.

Sursa Wikipedia

1.În 1521, navigatorul portughez, Fernando Magellan, a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

Fernando Magellan a fost un navigator și explorator portughez din epoca Marilor Descoperiri.

Este cunoscut pentru prima circumnavigație din istorie — după ce a navigat către vest până la Moluce, descoperind în drumul lui strâmtoarea care astăzi îi poartă numele.

Sursa Wikipedia

2.Pe 16 martie 1945, orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute.

Au decedat 5.000 de persoane.

Würzburg este capitala regiunii administrative Franconia Inferioară, landul Bavaria, Germania.

La 31 decembrie 2010 număra 133.799 de locuitori.

Würzburg are, administrativ, statut de district urban, este deci oraș-district.

3.Pe 16 martie 1995, Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13-lea, devenind ultimul stat din Statele Unite care a aprobat abolirea sclaviei.

Amendamentul al 13-lea a fost ratificat oficial în 1865.

Sclavia desemnează condiția umană a persoanelor care lucrează pentru un stăpân fără remunerație și ce nu dispun de drepturi asupra propriei persoane.

Sclavii trebuie să îndeplinească toate ordinele stăpânului de la naștere sau capturare până la moarte sau eliberare.

4.În 1999, Comisia Europeană prezidată de Jacques Santer și-a anunțat demisia, fapt fără precedent în istoria instituției europene.

Decizia a intervenit ca urmare a unui raport foarte critic, care stabilea marea responsabilitate colectivă a Comisiei în cazurile de fraudă semnalate la sfârșitul anului 1998.

În data de 24 martie 1999, fostul premier italian, Romano Prodi, a fost desemnat pentru succesiunea lui Santer.

5.Pe 16 martie 2011, la cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept “fără precedent”.

Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ciolacu: ”Vom observa că măsurile luate de guvern au avut eficiență”

Odată cu intrarea României în criza economică, toate privirile sunt ațintite către actuala coaliție de guvernare. Cei aleși pretind că măsurile luate vor aduce...

Cum scăpăm de kilogramele în plus?

Foarte multe persoane se luptă cu problema kilogramelor în plus. Slăbitul nu este un proces ușor, ba din  contră, câteodată simți că faci tot...

Antonescu: „PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism”

Fostul președinte al PNL, din perioada 2009 – 2014, a declarat că nu îi este dor de politică și încearcă să ne aducă la...

Este pachetul de măsuri economice anunțate de coaliție benefic pentru România?

Proiectul ”Sprijin pentru România” a fost anunțat acum ceva timp și pe data de 23 mai se pot vedea, în sfârșit, primele măsuri luate...