8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Articole 16 MARTIE ÎN ISTORIE

16 MARTIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 63 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.

Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.

Sursa Wikipedia

1.În 1521, navigatorul portughez, Fernando Magellan, a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

Fernando Magellan a fost un navigator și explorator portughez din epoca Marilor Descoperiri.

Este cunoscut pentru prima circumnavigație din istorie — după ce a navigat către vest până la Moluce, descoperind în drumul lui strâmtoarea care astăzi îi poartă numele.

Sursa Wikipedia

2.Pe 16 martie 1945, orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute.

Au decedat 5.000 de persoane.

Würzburg este capitala regiunii administrative Franconia Inferioară, landul Bavaria, Germania.

La 31 decembrie 2010 număra 133.799 de locuitori.

Würzburg are, administrativ, statut de district urban, este deci oraș-district.

3.Pe 16 martie 1995, Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13-lea, devenind ultimul stat din Statele Unite care a aprobat abolirea sclaviei.

Amendamentul al 13-lea a fost ratificat oficial în 1865.

Sclavia desemnează condiția umană a persoanelor care lucrează pentru un stăpân fără remunerație și ce nu dispun de drepturi asupra propriei persoane.

Sclavii trebuie să îndeplinească toate ordinele stăpânului de la naștere sau capturare până la moarte sau eliberare.

4.În 1999, Comisia Europeană prezidată de Jacques Santer și-a anunțat demisia, fapt fără precedent în istoria instituției europene.

Decizia a intervenit ca urmare a unui raport foarte critic, care stabilea marea responsabilitate colectivă a Comisiei în cazurile de fraudă semnalate la sfârșitul anului 1998.

În data de 24 martie 1999, fostul premier italian, Romano Prodi, a fost desemnat pentru succesiunea lui Santer.

5.Pe 16 martie 2011, la cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito, a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept “fără precedent”.

Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]