16 IUNIE ÎN ISTORIE

Marcată în fiecare an pe 16 iunie, Ziua Internațională a Copilului din Africa a fost sărbătorită prima dată în 1991 la inițiativa Organizației Unitații Africane.

În ziua de 16 iunie 1976, în Africa de Sud, mii de copii şi elevi au ieşit în stradă pentru a-şi revendica dreptul la o educaţie de calitate şi dreptul de a învăţa în limba lor maternă.

Autorităţile au deschis focul împotriva protestatarilor şi câteva sute de copii au fost ucişi.

În săptămânile care au urmat zilei de 16 iunie, mai multe mii de oameni s-au alăturat revoltelor: peste o mie de persoane au fost rănite, alte aproape o sută au fost ucise.

Sursa Pixabay

 

1.În 1462, Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă; trupele lui Vlad Țepeș s-au retras apoi la nord de Târgoviște.

Vlad Țepeș, denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476.

Sursa Wikipedia

2.În 1567, Regina Scoției Mary este închisă în castelul Loch Leven.

Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland, a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână.

Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei.

Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie.

Sursa Wikipedia

3.În 1815, armata franceză a obținut victoria tactică asupra armatei anglo-aliate la Bătălia de la Quatre Bras.

Bătălia de la Quatre Bras a fost o bătălie purtată pe 16 iunie 1815 între armata anglo-olandeză, condusă de Wellington, și aripa stângă a Armatei Nordului, condusă de Mareșalul Michel Ney.

Scopul bătăliei a fost controlul intersecției cruciale a patru drumuri, din dreptul localității belgiene Quatre Bras.

Deși, la începutul bătăliei, mareșalul francez se bucura de o superioritate numerică semnificativă, acesta a dat dovadă de o precauție necaracteristică, amânând atacul până după amiază, moment în care ducele de Wellington tocmai primise întăriri.

Ney a reușit totuși să cucerească intersecția esențială, dar contraatacul anglo-aliat l-a împins pe pozițiile sale inițiale.

Atunci când mareșalul a organizat un nou atac, a găsit poziția neapărată, întrucât Wellington începuse retragerea după ce a aflat de înfrângerea prusacilor la Ligny, înfrângere care punea toată armata anglo-aliată într-o poziție precară, riscând un atac în flanc din partea armatei franceze principale.

Sursa Wikipedia

4.Pe 16 iunie 1903 este fondată, la Detroit, de către Henry Ford, Compania „Ford Motor Company”

Ford Motor Company este o corporație multinațională americană situată pe locul cinci în lume la producția de automobile (2012).

În 2006, s-a clasat pe locul doi în SUA la producția de automobile cu o cotă de 17,5% în spatele General Motors care a avut 24,6% cotă dar înaintea companiei Toyota 15.4% și a companiei DaimlerChrysler 14,4%.

Ford s-a clasat de asemenea pe locul șapte în topul celor mai mari companii din SUA cu venituri de aproximativ $160,1 miliarde.

În 2006, Ford a produs aproximativ 6,6 milioane de automobile și a avut 280.000 de angajați în aproximativ 100 de fabrici și alte facilități din întreaga lume.

Compania a vândut 5,3 milioane de mașini în anul 2010, cu 771.000 mai multe decât în anul 2009.

Având sediul în Deaborn, Michigan, o suburbie a orașului Detroit, producătorul de automobile a fost fondat de către Henry Ford în anul 1903.

De-a lungul timpului Ford a înglobat multe alte firme cum ar fi: Lincoln și Mercury în SUA, Jaguar și Land Rover în Marea Britanie sau Volvo în Suedia. Ford deține de asemenea și 30% din Mazda.

Sursa Wikipedia

5.În 1993, pe 16 iunie este inaugurat primul post privat de televiziune din România – S.O.T.I

SOTI (acronim de la „Societatea pentru Organizarea unei Televiziuni Independente”) a fost primul post independent de televiziune din România și din Europa de Est.

În baza Sentinței nr. 2011/24.08.1990 s-a constituit Societatea Română pentru Înființarea unei Companii Naționale de Televiziune Independentă „SOTI”.

A început să emită la inițiativa lui Răzvan Huzuneanu pe 9 decembrie 1991 ca alternativă la postul public TVR.

A fost un proiect finanțat prin International Media Fund, o asociație de donatori internaționali cu sediul la Washington.

Emisia se făcea pe canalul 2, după ora 23 când înceta emisia canalului TVR 2.

În cadrul acestui post s-au lansat mai multe vedete, printre care Andreea Esca, Lucian Mîndruță, Andreea Berecleanu sau Răzvan Dumitrescu.

Din 22 iulie 1994 a emis în partaj cu postul Antena 1 care a primit licență pentru a emite pe canalul 57, iar din luna august s-a văzut obligat să-și înceteze emisia.

Prin Decizia 96/09.11.1994 de retragere a licenței de emisie începând cu data de 30 noiembrie 1994 se oficializează încetarea activității acestui post de televiziune.

ULTIMELE ARTICOLE