La 16 iunie, în lume, este celebrată ziua limbii romilor.
Foarte apropiată de hindi, rromani este una din limbile Indiei.
Două treimi din vocabular şi gramatica de bază sunt indiene. Restul îl constituie cuvinte împrumutate, în cea mai mare parte din persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact.
Având una şi aceeași limbă, rromii din îndepărtate regiuni pot comunica foarte ușor între ei.
16 IUNIE ÎN ISTORIE
1462: Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă; trupele lui Vlad Țepeș s-au retras apoi la nord de Târgoviște.
1567: Regina Scoției Mary este închisă în castelul Lochleven.
1599: Mihai Viteazul încheie, la Târgoviște, un tratat cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții.
1958: În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnați la moarte și executați organizatorii revoluției anticomuniste, din 1956, din Ungaria; au fost reabilitați juridic în iunie 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile naționale ale lui Imre Nagy.
1993: Inaugurarea primului post privat de televiziune din România – S.O.T.I..
1997: A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite.