Pe 16 iulie 1943 se stingea din viață criticul Eugen Lovinescu.
Eugen Lovinescu a fost un critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.
Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutației valorilor estetice.
În ciuda valorii sale incontestabile, a faptului că și-a susținut doctoratul la Paris cu Émile Faguet, a ocupat doar o catedră de profesor de latină la liceul Matei Basarab din București, respectiv a fost profesor al Colegiului Național Mihai Viteazul din București.
Este tatăl criticului Monica Lovinescu și unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu și al criticului literar și specialistului Vasile Lovinescu.
1.Pe 16 iulie 1264 se face prima mențiune documentară a orașului Bistrița.
Bistrița este municipiul de reședință al județului Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, format din localitățile componente Bistrița (reședința), Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea și Viișoara.
Este și cel mai mare oraș din acest județ, cu o populație de 75.076 locuitori (2011).
Ocupă o suprafață de 14.547 ha.
2. În 1544, Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română.
Catehismul Luteran, alternativ Catehismul de la Sibiu, este prima carte tipărită în limba română. Lucrarea a fost tipărită în anul 1544 la Sibiu.
Registrele de cheltuieli ale orașului Sibiu pe anul 1544 arată că Filip Moldoveanul a fost plătit pentru Catehismul Luteran, carte tipărită de el.
Cartea nu s-a mai păstrat până astăzi, deoarece, se pare că variantele originale s-au pierdut într-un incendiu.
Totuși, existența acestei cărți este atestată de niște chitanțe găsite, care menționează plata sumelor aferente către tipografie pentru cărțile respective.
3.În 1898 începe vizita oficială a regelui Carol I al României la Sankt Petersburg.
Este prima vizită a unui șef de stat român în Rusia, după cucerirea independenței.
Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.
Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
4.În 1920 se semnează „Acordul de la Spa” privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial.
României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55% din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).
5.În 1921 a avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino.
Ion Cantacuzino a fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală.
A fost profesor universitar și membru al Academiei Române.
6.În 1961, atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea și ultimul record mondial al său la săritura în înălțime: 1,91 m.
Iolanda Balaș Sőtér a fost campioană olimpică română de etnie maghiară, care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu.
Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.
7.În 1965, Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.