joi, septembrie 21, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 16 IANUARIE ÎN ISTORIE

16 IANUARIE ÎN ISTORIE

1.În 1919 intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiției”). Legea rămâne în vigoare până la 5 decembrie 1933.

2.Pe 16 ianuarie 1945, în urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.

3.În 1946, George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul „Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată „Sensul clasicismului”.

4.Pe 16 ianuarie 1991 are loc lansarea operațiunii „Furtună în deșert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

5.În anul 2000, pe 16 ianuarie s-a produs o eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă a fost în SUA, Canada, America de Sud.

6.În 2006, Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...