joi, iulie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 16 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

16 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

1.Pe 16 decembrie 1773, în provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul American Massachusetts, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1777-1784).

2.În 1848 are loc, la Sibiu, adunarea fruntașilor români transilvăneni unde se adoptă o petiție națională prin care se protestează împotriva „unirii” forțate a Transilvaniei cu Ungaria, hotărâtă în martie 1848.

3.În 1910, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, are loc primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.

4.Pe 16 decembrie 1918 se emite decretul privind exproprierea pământului. Are loc începutul reformei agrare. Între 1918-1921 s–au expropriat de la vechii proprietari aproximativ 6 milioane ha de pământ ce au fost împărțite țăranilor, modificându–se astfel structura proprietății în noua Românie.

5.În 1920 a avut loc, în provincial chineză Gansu, unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie. Numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 200.000.

6.Pe 16 decembrie 1945 are loc, la Moscova, Conferința miniștrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA și Marii Britanii. În privința României, Conferința hotărăște recunoașterea guvernului condus de Petru Groza, dar cere includerea câte unui reprezentant al PNL și PNȚ precum și organizarea de alegeri libere.

7.Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara, de la nemulțumiri locale (hotărârea judecătorească după care pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie strămutat în altă localitate), se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se strâng în față bisericii reformate unde slujea Laszlo Tokes. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

8.Astăzi se împlinesc 2 ani de la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României a avut loc la Catedrala Patriarhală din București și a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Apoi cortegiul s-a deplasat cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...