Pe 16 decembrie 1989, în Timișoara, începea sfârșitul comunismului în România. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa pe străzile oraşului, strigând „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”
Cu doar o zi înainte, câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată.
În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, în 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”.
Evenimentele acestor zile din 1989 au dat startul Revoluției române și schimbării regimului comunist.
1.Astăzi se împlinesc 250 de ani de la nașterea compozitorului german Ludwig van Beethoven, unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii.
Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.
Producția muzicală a lui Beethoven este considerată în mod tradițional ca o punte între Clasicism și Romantism.
2.În 1910 are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.
3.În 1918, pe 16 decembrie este începutul reformei agrare (între 1918–1921 s–au expropriat de la vechii proprietari aproximativ 6 milioane ha de pământ ce au fost împărțite țăranilor, modificându–se astfel structura proprietății în noua Românie).
4.În 1938 este înființat Frontul Renașterii Naționale, sub conducerea regelui Carol al II–lea.
După alegerile din iunie 1939, câștigate de FRN, devenit partid unic, un decret–lege cerea tuturor deputaților și senatorilor să poarte uniforma FRN și să presteze jurământ de credință regelui.
5.Pe 16 decembrie 2017 are loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României care a avut loc la Catedrala Patriarhală din București și a fost oficiată de Patriarhul Daniel.
Apoi cortegiul s-a deplasat cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana.
La funeralii au participat Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Prințul Charles de Wales, Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, Regele Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Regina Anne-Marie a Greciei și reprezentanți ai mai multor casele regale și imperiale.