8.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 16 APRILIE ÎN ISTORIE

16 APRILIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 131 de ani de la nașterea actorului, regizorului și producătorului britanic, Charlie Chaplin. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.

Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator).

Chaplin s-a născut pe data de 16 aprilie 1889, în East Street, Walworth, Londra.

Părinții lui erau animatori; tatăl său era vocalist și actor, iar mama lui era cântăreață și actriță.

Chaplin a învățat să cânte de la părinții lui. Recensământul din anul 1891 arată că mama sa, actrița Hannah Hill, trăia cu Charles și fratele său vitreg, Sydney pe Barlow Street, Walworth.

Copil fiind, Charlie a locuit cu mama sa în numeroase locuri și adrese, printre care și 3 Pownall Terrace, Chester Street și 39 Methley Street.

Foto Wikipedia

1.În 1705, Isaac Newton este înnobilat de regina Anne în timpul unei vizite regale la Trinity College, Cambridge.

Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.

Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii.

În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.

Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice.

Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.

Foto Wikipedia

2.În 1846 are loc un atentat eșuat contra regelui Ludovic-Filip I, comis într-un parc al castelului Fontainebleau de Pierre Lecomte. Atentatorul a fost executat la 8 iunie.

Ludovic-Filip de Orléans a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848.

Face parte din dinastia Bourbon-Orléans.

Foto Wikipedia

3.În 1925, comuniștii bulgari, cu ajutorul sovietic, comit un atac cu bombă asupra Catedralei Sfânta Nedelia în Sofia, Bulgaria.

Atentatul de la Biserica Sf. Nedelia a fost un atac terorist asupra bisericii Sf. Nedelia din Sofia, efectuat la 16 aprilie 1925, când o grupare din Partidul Comunist Bulgar (PCB) a aruncat în aer acoperișul bisericii aflate în centrul capitalei Bulgariei, în timpul slujbei de înmormântare a generalului Konstantin Gheorghiev, ucis într-un alt atentat comunist din 14 aprilie.

150 de oameni, în principal membri ai elitei politice și militare a țării, au murit și circa 500 de persoane au fost rănite în atac.

Foto Wikipedia

4.În 1953, Regina Elisabeta a II-a lansează yacht-ul regal HMY Britannia.

Foto Wikipedia

Elisabeta a II-a este Regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh în viață din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o pe Regina Victoria la 9 septembrie 2015.

A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea).

Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale Reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012.

Foto Wikipedia

5.Pe 16 aprilie 2007, un student din Statele Unite, a ucis 32 de oameni și a rănit alți 23 înainte de a se sinucide, într-o Universitate din statul Virginia.

Evenimentul a rămas cunoscut sub numele de: masacrul de la Virginia Tech.

Masacrul de la Virginia Tech a avut loc pe data de 16 aprilie 2007 în campusul Universității Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, Statele Unite.

A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, cu un număr de 33 de persoane decedate.

Seung-Hui Cho a fost identificat de autorități drept făptașul atacului.

S-a născut în Coreea de Sud și a crescut în Virginia.

Avea drept de rezidență în SUA, era student al Universității și locuia în campus.

Foto WikipediaULTIMELE ARTICOLE

Fuma sute de euro în câteva ore

Fuma sute de euro în câteva ore. Alex Cervencu, dependent de droguri de la 13 ani. Peste ani, după ce părinții lui află că...

Poluarea și bolile de inimă la tineri

Poluarea și bolile de inimă la tineri sunt un subiect care preocupă categoria de vârstă tânără a societății. De altfel de aceea există atât...

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]