miercuri, septembrie 11, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 15 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

15 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, din 2008 încoace, la 15 septembrie, comunitatea internațională celebrează ziua internațională a democrației, o valoare universală, adesea greu încercată, bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a participa fără zădărnicire în toate aspectele vieții lor.

 

Iniţiativa acestei sărbători a aparţinut unui grup de 8 state, între care și România.
Organizaţia Națiunilor Unite invită toate țările membre să organizeze evenimente pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că România a susţinut, după 1989, necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice în lume, atât direct, cât şi prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al altor organizaţii internaţionale sau iniţiative globale, precum Comunitatea Democraţiilor.

“De asemenea, România a evidenţiat în mod constant importanţa legăturii dintre democraţie, respectarea drepturilor omului şi promovarea principiilor statului de drept.

Consecventă acestei poziţii, România a promovat cu succes o iniţiativă la Consiliul Drepturilor Omului care se concretizează în acest an prin organizarea primei ediţii a ‘Forumului pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept’, care va avea loc la Geneva, în perioada 21 – 22 noiembrie.

Cu acest prilej, reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ONU, ai societăţii civile, mediilor academice şi mass-media vor dezbate, în cadrul unui dialog interactiv, tema ‘Extinderea spaţiului democratic. Rolul tinerilor în procesul de decizie publică’”, precizează MAE.

Sursa Google

 

15 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1774: A început prima domnie a lui Alexandru Ipsilanti în Țara Românească (1774-1782); a reaorganizat fiscalitatea și administrația, iar în domeniul justiției, a promulgat un nou cod de legi – „Pravilniceasca condică”

Sursa Wikipedia

1831: În New Jersey, a circulat pentru prima oară locomotiva John Bull, cea mai veche locomotivă cu abur din lume încă în funcțiune.

Sursa Wikipedia

1935: Liderul nazist Adolf Hitler anunță noi legi rasiale la adunarea Partidului Nazist de la Nürnberg.

Aceste legi privau evreii de a fi titularii unor funcții publice, căsătoriile între evrei și non-evrei sunt interzise. Svastica este utilizată, în loc de steagul negru-roșu-auriu, ca drapel național al Imperiului German.

Sursa Wikipedia

1959: La Brașov se încheie procesul scriitorilor germani. Cinci scriitori transilvăneni de limbă germană, Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hans Bergel și Harald Siegmund sunt condamnați pentru „infracțiunea de instigare împotriva ordinii sociale și agitație” la un total de 95 de ani de muncă silnică, confiscarea averilor și anularea drepturilor civile.

Sursa Wikipedia

2005: Seara de vis a fotbalului românesc: Steaua București învinge cu 3-0 pe Valerenga, în deplasare. Dinamo București învinge cu 5-1 pe Everton, acasă.

Rapid București face 1-1 cu Feyenoord, care în retur a fost un avantaj pentru echipa românească.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Vremea se răcește. Cum ne pregătim?

Vremea se răcește. Cum ne pregătim? Odată cu trecerea verii și venirea toamnei, temperaturile încep să scadă, iar zilele devin mai scurte și mai...

Află ce își dorești de la viață!

Află ce își dorești de la viață! Căutarea sensului vieții și a ceea ce ne dorim cu adevărat de la ea este una dintre...

Sinceritatea sau minciuna nevinovată?

Sinceritatea sau minciuna nevinovată? În viața de zi cu zi, ne confruntăm adesea cu situații în care trebuie să alegem între a spune adevărul...

Este bine să consumăm sare?

Este bine să consumăm sare? Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un element esențial în dieta umană. Ea are un...