8.5 C
București
joi, 29 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 15 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

15 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Marcarea Zilei mondiale a spălatului pe mâini (Global Handwashing Day), în fiecare an pe 15 octombrie, este promovată şi susţinută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor, pentru a atrage atenţia asupra importanţei acestui mic gest, de multe ori considerat banal, dar care ne poate scăpa de numeroase boli, asigurându-ne siguranţă şi o creştere sănătoasă.

 

Tema din 2020 este „Igiena mâinilor pentru toţi!”. Ne putem feri de cele mai multe boli spălându-ne pe mâini în mod corect – cu săpun şi frecvent, astfel încât acest gest să devină un obicei.

O igienă corectă ne poate feri de peste 200 de boli, se arată pe pagina dedicată zilei, globalhandwashing.org.

Tema Zilei mondiale a spălatului pe mâini din acest an pune accentul pe informarea populaţiei pentru a înţelege adevărata însemnătate a păstrării igienei mâinilor în prezent şi viitor.

Sursa Pixabay

Ca în fiecare an, ziua serveşte ca o platformă pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la importanţa spălării mâinilor cu săpun.

Pandemia COVID-19 ne confirmă în mod cert că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus şi de asemenea ne asigură o sănătate mai bună în general.

Sursa Pixabay

 

1.În 1451, la Reuseni, Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, este ucis de către Petru Aron.
Bogdan al II-lea a fost domn al Moldovei între 12 octombrie 1449 – 17 octombrie 1451.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1815, Napoleon I al Franței își începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic.

Napoleon Bonaparte, cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1893 se năștea Carol al II-lea, al treilea rege al României (1930-1940)

Carol al II-lea al României a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940.

Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.

S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1922, la Alba Iulia, are loc încoronarea Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Sursa Wikpedia

 

5.În 1987, Thomas Sankara, președintele din Burkina Faso, este asasinat printr-o lovitură de stat militară. Blaise Compaoré, liderul rebelilor, devine noul șef al statului.

Thomas Isidore Noël Sankara a fost un revoluționar marxist, teoretician pan-africanist și președintele Burkinei Faso în perioada 1983 – 1987.

Considerat o figură emblematică și carismatică a revoluției, el este portretizat în general ca un „Che Guevara al Africii”.

Sankara a câștigat puterea în 1983, la vârsta de 33 de ani, în urma unei lovituri de stat susținute de populație, având drept țel eliminarea corupției și a dominației fostei puteri coloniale franceze.

Sursa Wikipedia

 

6.În 2001, prim-ministru japonez Junichiro Koizumi a cerut scuze Coreei de Sud pentru atrocitățile comise de japonezi în timpul ocupației din Coreea, 1910-1945.

Sursa Wikipedia

 

7.Pe 15 octombrie 2019 se stingea din viață îndrăgita actriță de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Franța, în carantină până la 1 decembrie! Situația este alarmantă în aproape toată Europa

Situație alarmantă în aproape toată Europa! Franța va intra, pentru a doua oară, în carantină totală. De joi și până pe 1 decembrie, francezii...

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

Datornicii vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing

Consumatorii datornici vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect care a primit votul final în...

Alexandru Rafila crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească în perioada următoare, scrie News.ro. ”Eu cred...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?