15 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Marcarea Zilei mondiale a spălatului pe mâini (Global Handwashing Day), în fiecare an pe 15 octombrie, este promovată şi susţinută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor, pentru a atrage atenţia asupra importanţei acestui mic gest, de multe ori considerat banal, dar care ne poate scăpa de numeroase boli, asigurându-ne siguranţă şi o creştere sănătoasă.

 

Tema din 2020 este „Igiena mâinilor pentru toţi!”. Ne putem feri de cele mai multe boli spălându-ne pe mâini în mod corect – cu săpun şi frecvent, astfel încât acest gest să devină un obicei.

O igienă corectă ne poate feri de peste 200 de boli, se arată pe pagina dedicată zilei, globalhandwashing.org.

Tema Zilei mondiale a spălatului pe mâini din acest an pune accentul pe informarea populaţiei pentru a înţelege adevărata însemnătate a păstrării igienei mâinilor în prezent şi viitor.

Sursa Pixabay

Ca în fiecare an, ziua serveşte ca o platformă pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la importanţa spălării mâinilor cu săpun.

Pandemia COVID-19 ne confirmă în mod cert că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus şi de asemenea ne asigură o sănătate mai bună în general.

Sursa Pixabay

 

1.În 1451, la Reuseni, Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, este ucis de către Petru Aron.
Bogdan al II-lea a fost domn al Moldovei între 12 octombrie 1449 – 17 octombrie 1451.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1815, Napoleon I al Franței își începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic.

Napoleon Bonaparte, cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1893 se năștea Carol al II-lea, al treilea rege al României (1930-1940)

Carol al II-lea al României a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940.

Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.

S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1922, la Alba Iulia, are loc încoronarea Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Sursa Wikpedia

 

5.În 1987, Thomas Sankara, președintele din Burkina Faso, este asasinat printr-o lovitură de stat militară. Blaise Compaoré, liderul rebelilor, devine noul șef al statului.

Thomas Isidore Noël Sankara a fost un revoluționar marxist, teoretician pan-africanist și președintele Burkinei Faso în perioada 1983 – 1987.

Considerat o figură emblematică și carismatică a revoluției, el este portretizat în general ca un „Che Guevara al Africii”.

Sankara a câștigat puterea în 1983, la vârsta de 33 de ani, în urma unei lovituri de stat susținute de populație, având drept țel eliminarea corupției și a dominației fostei puteri coloniale franceze.

Sursa Wikipedia

 

6.În 2001, prim-ministru japonez Junichiro Koizumi a cerut scuze Coreei de Sud pentru atrocitățile comise de japonezi în timpul ocupației din Coreea, 1910-1945.

Sursa Wikipedia

 

7.Pe 15 octombrie 2019 se stingea din viață îndrăgita actriță de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE